null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hoopvol nieuws voor kankerpatiënten met een onvindbare tumor: DNA-testen kunnen een oplossing bieden

In Nederland krijgen er elke week 25 patiënten een diagnose van kanker met uitzaaiingen, terwijl de tumor zelf niet gevonden wordt. Dit wordt ook wel primaire tumor onbekend (PTO) genoemd. Dit is een groot probleem, want als je niet weet waar de bron vandaan komt en aan welke vorm van kanker je dus lijdt, is het ook lastig om dit goed te behandelen. Toch is er hoop: voor kankerpatiënten met PTO kunnen uitgebreide DNA-testen een uitkomst bieden.

We leggen je uit hoe dit werkt.

Wat is primaire tumor onbekend?

Wanneer iemand uitzaaiingen heeft van kanker, maar het niet duidelijk is waar dit oorspronkelijk vandaan komt, luidt de diagnose: primaire tumor onbekend (PTO). In dit geval is het dus onbekend waar de kanker is ontstaan en om wat voor soort kanker het gaat. De uitzaaiingen kunnen over het hele lichaam voorkomen, maar bevinden zich meestal in de longen, lever, lymfeklieren, de botten of het buikvlies. Er zijn geen specifieke oorzaken duidelijk, waardoor PTO ontstaat. Bij een onbekende tumor ontstaan er vaak vage klachten, zoals: vermoeidheid, gewichtsverlies of pijn.

In Nederland krijgen elke week 25 mensen de diagnose PTO. Genezing is vaak niet mogelijk, en de ziekte voorloopt vaak snel. Een jaar na de diagnose is slechts 1 op de 6 patiënten nog in leven. Omdat het bij PTO niet duidelijk is wat de primaire tumor is en om wat voor kanker het dus gaat, is dit heel lastig te behandelen.

Lees ook: Waarom déze vorm van kanker in de winter veel minder vaak ontdekt wordt

DNA-testen voor kankerpatiënten met PTO

Artsen zijn vaak maandenlang bezig om bij patiënten met PTO de oorsprong van de kanker te achterhalen. Echter is hier vaak maar weinig tijd voor, omdat patiënten zo snel achteruitgaan. Daar komt hopelijk spoedig verandering in. De laatste jaren zijn er namelijk uitgebreide DNA-testen ontwikkeld, die bij kankerpatiënten met PTO kunnen helpen de oorspronkelijke tumor te vinden. Hierbij kunnen DNA-afwijkingen in kankercellen in kaart worden gebracht. Bij zo’n test worden er biopten afgenomen, waarbij pathologen de DNA-structuur bestuderen. De DNA-testen zijn de afgelopen jaren uitgebreid en verbeterd en de klinische studies geven al hoopvolle resultaten. Daarbij geldt dat hoe meer mensen DNA-testen doen, hoe meer DNA-afwijkingen er kunnen worden vastgesteld. Hierdoor ontstaat er een grotere database met alle afwijkingen, waardoor artsen beter kunnen inschatten wat de kanker veroorzaakt.

De meest uitgebreide DNA-test voor kankerpatiënten met PTO wordt sinds april 2021 vanuit de basisverzekering ook vergoed. Een arts moet zo’n test voor je aanvragen. Als je behandelend arts je niet doorverwijst, kun je dit ook zelf via je huisarts regelen.

Bron | Quest, Missie Tumor Onbekend, VieCurie, Kanker.nl, Testmijnkanker.nl

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden