null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Hoopvol nieuws: vaccin tegen MS komt steeds dichterbij

Een doorbraak in het onderzoek naar een behandeling voor multiple sclerose (MS): onderzoekers van het farmaceutische bedrijf BioNTech hebben namelijk een vaccin ontwikkeld dat mensen met MS kan helpen. Het zou volgens de wetenschappers de progressie van de ziekte kunnen vertragen en de ernst van symptomen verminderen.

BioNTech is een bekende naam: ze werkten samen met Pfizer om het eerste goedgekeurde coronavaccin in Europa te ontwikkelen en produceren.

MS

MS is een onvoorspelbare, chronische ziekte die momenteel nog niet genezen kan worden. Bij MS ontstaan er op meerdere (multiple) plaatsen in de hersenen en het ruggenmerg littekens (sclerose). Die ontstaan door ontstekingen in de isolerende laag rondom de zenuwcellen. Daardoor komen zenuwen bloot te liggen, en worden signalen van en naar de hersenen minder goed of zelfs helemaal niet meer doorgegeven. Hierdoor ontstaan onder andere symptomen als pijn, uitval van spieren, vermoeidheid, spasmen en tintelingen.

Vaccin tegen MS

Er zijn verschillende medicijnen die MS kunnen behandelen, maar de ziekte voorkomen of genezen is niet mogelijk. Ook het nieuwe vaccin tegen MS van BioNTech kan dat waarschijnlijk niet. Wel kan het volgens het onderzoek met de eerste resultaten, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science, de progressieve ziekte vertragen. Tijdens het testen op muizen werd ook gezien dat de symptomen van MS aanzienlijk afnamen na het geven van dit vaccin.

Lees ook:

Maarten (41): ‘Ik heb wel MS, maar ik bén geen MS’

mRNA-techniek

Voor het ontwikkelen van het vaccin hebben de specialisten van BioNTech gebruik gemaakt van de mRNA-techniek, die ook gebruikt wordt bij het coronavaccin. MS ontstaat wanneer bepaalde schadelijke cellen de vettige stof myeline aanvallen, die rondom de zenuwen zit. Daardoor raken de zenuwen ontstoken en beschadigd, waarna ze hun taak niet meer goed kunnen doen. Met de mRNA-techniek hebben de wetenschappers van BioNTech het nu voor elkaar gekregen om die schadelijke cellen te neutraliseren, zonder dat andere cellen ook beschadigen.

Geen effect op immuunsysteem

Waar de onderzoekers vooral blij mee zijn, is dat het middel mogelijk geen effect heeft op het immuunsysteem van de patiënt. Alle andere medicijnen die nu ingezet worden, hebben dat effect wel. Hoewel ze dan minder klachten hebben door de ziekte, zijn ze wel kwetsbaarder voor virussen en bacteriën. Dat zou dus niet het geval zijn bij dit vaccin tegen MS. In volgende testfasen onderzoeken de specialisten of de prik hetzelfde effect heeft bij mensen als bij de muizen. Hoewel het middel voorlopig waarschijnlijk nog niet verkrijgbaar is, is het wél een belangrijke doorbraak in onderzoek naar MS.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws, Daily Mail, BioNTech

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden