Margriet logo
Nieuwe behandelmethode baarmoederkanker Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hoopvol nieuws: nieuwe behandelmethode bij baarmoederkanker vermindert mogelijk de kans op overlijden

Bij de diagnose ‘gevorderde baarmoederkanker’ is de prognose van de ziekte vaak slecht. Toch is er hoopvol nieuws, want door middel van een nieuwe behandelmethode bij terugkerende of gevorderde baarmoederkanker zou de kans op overlijden met 30 procent kunnen worden verminderd. Dat blijkt uit de eerste onderzoeksresultaten.

We leggen je uit wat je hierover moet weten.

Nieuwe behandelmethode baarmoederkanker moet kans op overlijden verminderen

Uit en nieuwe studie naar een behandelmethode voor baarmoederkanker zijn de eerste veelbelovende resultaten naar voren gekomen. Hieraan deden 263 patiënten uit Europa, Noord-Amerika, Israël en China mee, die allemaal terugkerende of gevorderde baarmoederkanker hadden die in het verleden al chemotherapie hadden gehad. Een deel van de patiënten kreeg het medicijn selinexor oraal toegediend, het andere deel van de groep een placebo. Daaruit bleek dat de groep patiënten die het medicijn toegediend kreeg 30 procent lager risico had op overlijden of verergering van de ziekte ten opzichte van de placebo-controlegroep.

Ook de tijd voordat patiënten een terugval kregen werd verlengd. Zonder dit medicijn ontstaat zo’n terugval meestal al binnen drie tot vier maanden na de chemotherapie.

Kans op tumoren voorkomen

Vooral bij de patiënten met een werkend p53-gen, dat normaal gesproken voorkomt dat tumoren zich kunnen ontwikkelen, was een duidelijk effect te zien. Hun progressievrije overleving was gemiddeld tien maanden langer dan andere patiënten. Dat heeft met de werking van het medicijn op het gen te maken. Vaak werkt het p53-gen in kankercellen onvoldoende. Dat heeft er deels mee te maken dat dit gen door transporteiwitten uit de cellen wordt gehaald. Het medicijn dat in de studie werd gebruikt, blokkeert die transporteiwitten. Hierdoor kan het p53-gen dus beter zijn werk doen om tumoren te voorkomen.

Geen genezing

Professor Ignace Vergote, hoofdonderzoeker en gynaecologisch oncoloog in UZ Leuven, legt uit dat hoewel uit de resultaten van deze studie wel blijkt dat de behandelmethode met het medicijn selinexor de kans op overlijden en terugval vermindert, dit geen middel is dat de ziekte volledig kan genezen. De professor hoopt dat deze behandeling binnen enkele jaren voor alle patiënten beschikbaar zal zijn.

Bron | UZ Leuven, Het Laatste Nieuws

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden