Hoopgevend: Immuuntherapie voor darmkankeroperatie lijkt effectief Beeld Getty Images/Image Source
Beeld Getty Images/Image Source

Hoopgevend: immuuntherapie voor darmkankeroperatie lijkt effectief

Darmkanker is een van de meest voorkomende soorten kanker in Nederland. Het is een vorm van kanker waarbij de celdeling in het lichaam verstoord is. Cellen, die voor het lichaam geen nut hebben, hopen zich op in de darmen en vormen een kwaadaardig gezwel. Een bepaald subtype lijkt goed te reageren op een kortdurende behandeling met immuuntherapie.

Het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis doet al langer onderzoek naar de behandeling van kanker met immuuntherapie. Dit is een verzamelnaam voor verschillende behandelingen die zich niet richten op de tumor, maar op de activatie van het eigen immuunsysteem. Er zijn grofweg vier soorten immuuntherapie: immuuntherapie met checkpointremmers, TCR T celtherapie en CAR T celtherapie, TIL therapie en vaccins.

Immuuntherapie bij darmkanker

Internist-oncoloog Myriam Chalabi en haar collega’s zagen twee jaar geleden al dat immuuntherapie bij twintig darmkankerpatiënten een goed resultaat gaf. Allemaal hadden zij het subtype microsatelliet-instabiele darmkanker (MSI), waarbij er heel veel mutaties in de tumorcellen zijn. De goede resultaten die immuuntherapie bij deze patiënten liet zien, vroeg om meer onderzoek. De conclusie van dit nieuwe onderzoek komt nu naar buiten: bij nagenoeg alle patiënten slaat een kortdurende behandeling met immuuntherapie goed aan.

Onderzoek naar immuuntherapie

Het vervolgonderzoek werd uitgevoerd onder 107 patiënten met MSI-darmkanker. In de voorbehandeling die gedaan werd voordat ze geopereerd werden, werd immuuntherapie toegepast. Het resultaat blijkt hoopgevend: bij 95 procent van de patiënten was er minder dan 10 procent van de kankercellen over op het moment dat ze geopereerd werden. Twee derde van de patiënten had zelfs helemaal geen levende kankercel meer op dat moment.

“Tot op heden heeft geen enkele patiënt de ziekte zien terugkomen, terwijl het grotendeels tumoren met een hoog risico waren,” zegt Myriam Chalabi. “De resultaten zijn ongekend. Het is elke keer weer zo bijzonder om te horen als bij iemand alle kanker weg is. Zowel het effect als ook de bijwerkingen zijn veel beter dan bijvoorbeeld chemotherapie voorafgaand aan de operatie, waarop maar 1 op de 20 patiënten reageert.”

Nog niet beschikbaar in Nederland

De studie krijgt nog een vervolgonderzoek. Deze wordt uitgevoerd onder zestig patiënten die weer een net iets andere combinatie van immuuntherapie krijgen. De uitbreiding van de onderzoeken en de bijbehorende resultaten is belangrijk omdat de behandeling op dit moment nog niet beschikbaar is in Nederland. De uitbreiding van het onderzoek heeft dan ook als doel om de behandeling uiteindelijk beschikbaar te maken voor alle patiënten.

Geen operatie meer

De onderzoekers hopen ook dat een toepassing van immuuntherapie kan leiden tot het weglaten van een operatie achteraf. De resultaten die de wetenschappers nu al zien tijdens de voorbehandeling (ook wel neoadjuvante immuuntherapie genoemd) stemt daarvoor hoopvol. “We komen steeds dichter bij het punt dat we darmkankerpatiënten die goed reageren op neoadjuvante immuuntherapie geen chemotherapie meer hoeven te geven na de operatie. Uiteindelijk hopen we zelfs de operatie weg te kunnen laten bij patiënten die goed reageren,” aldus Chalabi.

Bron | Antoni van Leeuwenhoek

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet
Nynke KooyGetty Images/Image Source

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden