Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hooikoorts en voedselallergie

hooikoorts-hoofd.jpg

Wie lijdt aan hooikoorts kan echt opzien tegen de lente. Door het slechte weer valt de hooikoortstijd dit jaar wat later dan normaal. Daarbij kunnen sommige mensen last hebben van kruisreacties: ze zijn ook allergisch voor bepaalde voedingsmiddelen. Heb jij daar last van? Ga dan langs je huisarts. Zelf experimenteren met voeding is niet zo verstandig.

Hooikoorts-hoofdMensen met hooikoorts zijn allergisch voor bepaalde stuifmelen van bomen, planten en/of grassen. Sommige mensen met hooikoorts krijgen ook kruisreacties. Zo kan iemand met een allergie voor berkenpollen ook allergisch zijn voor appels, peren, kersen en hazelnoten. Vermoedelijk komt dit omdat bepaalde allergenen in voeding en in pollen aan elkaar verwant zijn.

Allergische reactie

Bij een allergische reactie, op voedsel of bijvoorbeeld stuifmeel, reageert het lichaam overdreven heftig op een bepaald stofje. Met als gevolg klachten als huidirritatie, geïrriteerde slijmvliezen, ademhalingsproblemen of zelfs erger.

Last? Ga naar de huisarts

Kruisreacties komen lang niet altijd voor, en ook niet bij iedereen. Merk je bij jezelf dat je heftig reageert op een bepaald voedingsmiddel terwijl je ook hooikoorts hebt? Ga niet zelf uitproberen met het weglaten of juist gebruiken van bepaalde voedingsmiddelen. Het beste is om naar de huisarts te gaan. Die kan vaststellen of het om een allergische reactie gaat en je dan doorverwijzen naar een diëtist. De diëtist gaat samen met jou op zoek naar de oorzaak van de klachten en adviseert je over hoe je allergische reacties op voedingsmiddelen kunt voorkomen.

Wil jij jezelf wapenen? Lees snel De beste tips om hooikoorts te verminderen.

Bron: Voedingscentrum
Rianne Wijnhoven

Ook interessant