Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hooikoorts? Kies dan (niet) voor deze vakantiebestemmingen

hooikoorts-kies-dan-niet-voor-deze-vakantiebestemmingen.jpg

Voor mensen die last hebben van hooikoorts, is de zomer een minder leuk jaargetijde. In Nederland kan dit, tussen mei en juni, voor vervelende griepverschijnselen en verkoudheidsklachten zorgen. Maar ook in het buitenland ben je niet (overal) veilig.

Een bosrijk gebied kun je, bijvoorbeeld, het beste vermijden. De pollen van bomen zijn namelijk zwaarder dan graspollen. Hierdoor blijven ze in sterke concentraties in de lucht hangen. Globaal gezien zijn er twee plekken waar je wél veilig bent voor rondvliegende pollen: aan het strand en hoog in de bergen. Daarnaast verschilt het stuifmeelseizoen per land. Ook is de mate waarin je last hebt van hooikoorts, inherent aan het weer; in droge gebieden zijn de stuifmeelconcentraties lager dan in gebieden met een gematigd, vochtig klimaat.

Heb je last van hooikoorts? Bekijk dan het reisadvies, over pollenconcentraties per land, hieronder.

Frankrijk

Dit land heeft veel verschillende natuurgebieden, en in elk gebied komen andere plantensoorten voor. In grote lijnen loopt het pollenseizoen van mei tot juli, maar de hoeveelheid pollen kan per gebied verschillen.

Spanje

Vergeleken met een aantal andere mediterraanse landen is de pollenconcentratie in Spanje vrij laag. Dit komt onder meer, omdat de lucht een stuk droger is, dan bijvoorbeeld in Frankrijk. Het hooikoortsseizoen loopt er van maart tot september.

Duitsland

Het Duitse pollenseizoen duurt van februari tot augustus. Wie een allergische reactie krijgt van boompollen, moet vooral in de periode van juni tot augustus oppassen. In de kustregio’s, loop je in het noorden van het land, het minste risico op hooikoorts.

Portugal

Eigenlijk is Portugal alleen gedurende november en december, pollenvrij. De meeste graspollen zijn actief tussen juni en juli. Van januari tot oktober moet je uitkijken voor de pollen van verschillende gras- en boomsoorten.

België

Hooikoorts patiënten kunnen ook hier het beste een plekje zoeken aan de kust. Het pollenseizoen in België loopt namelijk van april tot en met juni. Vooral in de bosrijke Ardennen, loop je het meeste risico.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Bron| Gezondheidsnet
Beeld| iStock

Ook interessant