null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hooikoorts of coronavirus: hoe herken je het verschil?

Al die pollen in de lucht is slecht nieuws voor hooikoortspatiënten: het seizoen van niezen, jeukende ogen en snotteren is voor hen helemaal losgebarsten. Extra onhandig in coronatijd, waarin je bij elke nies boos aangekeken wordt. Maar hoe weet je of je last hebt van hooikoorts of het coronavirus?

Vooral mensen die allergisch zijn voor boompollen van de es en de berk kunnen de komende periode al erg last krijgen van hooikoortsklachten, zegt het LUMC.

Ongerustheid

Omdat hooikoortsklachten vaak lijken op de symptomen van het coronavirus, kan het nu nóg meer gevolgen hebben dan anders. Want niet alleen bij hooikoortspatiënten zelf kan dit zorgen voor ongerustheid, maar ook bij de mensen om hen heen. Zij weten natuurlijk al helemaal niet of jij moet hoesten en niezen door de hooikoorts of door het coronavirus. Voor hooikoortspatiënten is het volgens specialisten daarom extra belangrijk om zich voor te bereiden op de komst van het pollenseizoen, en op tijd te starten met hooikoortsmedicatie als dat nodig is.

Vergelijkbare symptomen

Er zijn verschillende klachten die voor kunnen komen bij hooikoorts, en sommige daarvan komen overeen met het coronavirus. Dr. Greg Poland, een professor in de geneeskunde en infectieziekten aan de Mayo Clinic, sprak CNN over deze overeenkomsten én de verschillen tussen hooikoorts en het coronavirus. Bij hooikoorts of andere allergieën heb je bijvoorbeeld vaak last van: jeukende ogen, een verstopte neus, kriebelhoest en niesbuien. De klachten zijn meestal erger wanneer iemand buiten is, of net buiten is geweest. Bij het coronavirus heb je vooral last van: koorts, hoesten, spierpijn, vermoeidheid en een verkoudheid. Daarnaast merken mensen met het coronavirus vaak dat de symptomen een aantal dagen lang verergeren, voor er een verbetering te merken is.

Lees ook:

Mooi meegenomen: ‘Mondkapjes helpen tegen hooikoorts’

Verschillen hooikoorts of coronavirus

Volgens de specialist hoef je je geen zorgen te maken als je voornamelijk nasale klachten hebt, zoals niesbuien, en de symptomen alleen bij je ogen en neus zitten. Vooral als hooikoorts of allergieën een terugkomende klacht zijn waar je vaker last van hebt, zal je dit vast wel kunnen herkennen. Huub Savelkoul, hoogleraar immunologie aan de Wageningen University & Research, zegt tegen NOS dat er ook duidelijke verschillen in het niezen zitten. Het klinkt hetzelfde, maar de oorzaak is anders. "Als je hooikoorts hebt, stopt het niezen als de pollen uit je neus zijn. En als je corona hebt, zal je veel langduriger niezen."

Reuk- en smaakvermogen verliezen

De symptomen van het coronavirus lijken meer op die van de griep, en beïnvloeden het hele lichaam. Dan ben je meestal erg moe en heb je spierpijn, vooral als je al wat ouder bent of een slechtere weerstand hebt. Ook wanneer je koorts hebt, wijst dat meer op het coronavirus dan op hooikoorts. Dat komt namelijk maar zeer zelden voor bij hooikoorts. Verlies van reuk en smaak kan bij beiden, maar is bij een allergie, volgens Savelkoul, makkelijk te onderscheiden van een coronabesmetting: "Bij een allergie kan je je reuk verliezen, omdat je neus verstopt zit. Maar na het gebruik van een neusspray zou je gewoon weer moeten kunnen ruiken."

Testen op corona

Heb je klachten, zoals verkoudheid of hoesten en werken hooikoortstabletjes niet? Blijf dan thuis en laat je testen op het coronavirus. Besmetting met het coronavirus hoeft niet altijd (meteen) tot ernstige klachten te leiden, dus daarom is het slim je bij twijfel te laten testen. Volgens de GGD zijn er momenteel voldoende plekken bij de teststraten om ook hooikoortspatiënten te testen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Nature Today, CNN, NOS

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet Extra: Gezond leven ligt nu in de winkel! Met álles over gezond & leuker ouder worden, zoals: zo houd je nu je weerstand op peil, complete vitaminewijzer, dossier lekker slapen (met tips van een therapeut), zes pagina's puzzelen en nog véél meer. Haal de special snel in huis of bestel hem online zonder verzendkosten via deze link.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden