Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Last van hooikoorts in februari? Dit is hoe dat komt

last-van-hooikoorts-in-februari-dit-is-hoe-dat-komt.jpg

Het voorjaar is nog niet aangebroken, maar toch voel je je ogen alweer jeuken, je neus verstoppen en de kriebel in je keel. Last van hooikoorts in februari, hoe kan dat nou? 

Slecht nieuws voor hooikoortspatiënten, de kans is groot dat je in februari al last krijgt. De grote boosdoener? Elzenpollen. 

Hooikoorts in februari

Normaal gesproken ligt de piek van het hooikoortsseizoen rond mei en juni. Maar omdat we ook dit jaar weer een hele zachte winter hebben gehad, raakt de natuur in de war. In januari en begin februari kwam de gemiddelde temperatuur uit op bijna zes graden. Sommige bomen en planten denken hierdoor al eerder dat het lente is en komen nu al in bloei te staan. En dat zorgt ervoor dat je helaas nu al last kunt krijgen van de eerste hooikoortssymptomen. 

Elzenpollen

Het gaat vooral om de elzenpollen die deze maand al in de lucht hangen. Elzen zijn één van de eerste bomen die jaarlijks in bloei staan. Je kunt een bloeiende Els herkennen aan de katjes die aan de takken hangen en stuifmeel maken. Het kan zijn dat jij ondanks dat je last van hooikoorts hebt, hier niks van zult merken. Ongeveer 35 procent van de hooikoortspatiënten is namelijk gevoelig voor elzenpollen. En ben je allergisch voor elzen, dan is de kans groot dat je ook last hebt van pollen van de Hazelaar. En ook die komt dit jaar hoogstwaarschijnlijk vervroegt in de lucht. 

Lees ook: 10 verlichtende tips bij hooikoorts

Weersverwachting februari

Niet alleen de temperatuur heeft invloed op de hoeveelheid pollen. Maar ook de rest van het weer speelt een rol. Op zonnige en winderige dagen is de kans op pollen in de lucht erg hoog. Op dagen dat het regent kun je vrij ademen, dan worden de pollen juist uit de lucht gespoeld. Slecht nieuws dus voor de komende dagen, in het begin van de week is er nog wat regen voorspelt, waardoor de hooikoortsklachten in eerste instantie mee zullen vallen. Maar later in de week is er erg zacht weer voorspelt met zo’n 10 tot 14 graden en zal de regen plaats maken voor de eerste lentezon. 

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron| Welingelichte kringen, Weeronline, Hooikoorts.com
Beeld| iStock

Ook interessant