Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hooikoorts? Deze trucjes werken (en deze absoluut niet)

hooikoorts.jpg

Het voorjaar begint dit jaar vroeg. En hoewel het mooie weer een welkome afwisseling is na die koude maanden, zorgen de eerste zonnestralen ook voor problemen. Want met het ontluiken van de natuur krijgen veel mensen weer last van tranende ogen, een snotterige neus en in extremere gevallen zelfs benauwdheid.

Op het internet wordt veel geschreven over de behandeling van hooikoortsklachten. Maar wat werkt nou echt? En wat behoort tot het rijk der fabelen? Wij zochten de meest voorkomende (en opvallende) trucjes voor je uit.

Tape

Onlangs verklaarde een fysiotherapeut in diverse media dat sporttape zou helpen om de klachten van hooikoorts te laten verdwijnen. Na twee of drie keer tapen zou je zelfs voor de rest van het seizoen van je hooikoorts af kunnen zijn. Een belangrijke aanbieder geeft echter zelf in het AD aan dat de behandeling niet wetenschappelijk bewezen is. Het aantal deelnemers aan het onderzoek was te klein en bovendien was er geen placebogroep. Het is mogelijk dat een groot gedeelte van de deelnemers ook zonder tape een vermindering van de klachten had ervaren.

Vaseline

Dit wondermiddel helpt niet alleen tegen droge lippen. Het voelt misschien een beetje gek, maar probeer eens een dikke laag vaseline in je bovenste luchtwegen te smeren. Op die manier creëer je een beschermlaagje in je luchtwegen, waardoor pollen minder makkelijk je neusslijmvlies bereiken.

Pissebed eten

Twee jaar geleden vertelde een kno-arts aan RTV Drenthe dat het eten van pissebedden hetzelfde effect zou hebben als immunotherapie, omdat de allergene eiwitten in pollen in pissebedden sterker geconcentreerd aanwezig zijn. Maar volgens Wytske Fokkens, hoogleraar keel-, neus- en oorheelkunde aan het AMC, werkt immunotherapie helemaal niet wanneer het wordt toegediend via je voeding. “Ons maag-darmkanaal is in staat de allergene eiwitten uit pollen af te breken. Immunotherapie gaat via een injectie in de huid of onder de tong, zodat het direct in de bloedbaan terechtkomt,” vertelt zij aan de Volkskrant. Dat sommige mensen toch een verlichting van hun klachten ervaren, valt volgens de wetenschappers waarschijnlijk te wijten aan een placebo-effect.

Mondkapje

Het ziet er misschien niet heel charmant uit, maar een mondkapje werkt wel. Kno-arts Rob van der Hulst, bij ziekenhuis Amstelland in Amstelveen noemt het in de Volkskrant zelfs als beste middel. “Het kapje houdt pollen tegen. Zeker in een periode waarin je de pollen rond ziet vliegen, kan dat handig zijn voor mensen met zware hooikoorts.” Niet heel praktisch als je veel moet praten. Maar de meeste mondkapjes houden wel alle pollen, fijnstof en uitgehoeste ziektekiemen tegen.

Zoenen

Een aangenamere methode kwam in 2006 aan het licht. Japanse onderzoekers stelden namelijk dat hooikoortsklachten zouden verminderen, wanneer je regelmatig een halfuur zoent. Volgens de wetenschappers zou dat er namelijk voor zorgen dat de antistoffen, die worden aangemaakt wanneer een hooikoortspatiënt in aanraking komt met pollen, minder worden. Volgens hoogleraar immunologie Huub Savelkoul is dat eigenlijk onmogelijk. “Het ontstaan en het verminderen van hooikoorts is een heel geleidelijk proces. Hoeveel antistoffen je lichaam produceert, kan niet met een activiteit van een halfuurtje worden veranderd.”

Gin-tonic

The Daily Mail kopte dat het drinken van gin-tonic of andere gedistilleerde alcoholische dranken zou kunnen helpen om de allergische klachten te verminderen. De drankjes zouden namelijk minder allergieopwekkende stoffen, zoals histamine en sulfieten, bevatten dan bier en wijn. Maar onderzoek wijst erop, dat alcohol de meeste hooikoortsaanvallen eerder verergert: alcohol irriteert de neusslijmvliezen, ook bij mensen die niet allergisch zijn.

Neusdouche

Diverse kno-artsen zijn er de laatste jaren van overtuigd geraakt, dat hooikoortspatiënten baat kunnen hebben bij een neusdouche. De behandeling is gebaseerd op een reinigingsritueel uit India, waarbij je zout water in je ene neusgat giet, waarna het er via het andere neusgat weer uit loopt. “Uit de meeste onderzoeken blijkt dat een neusspoeling veel ellende afvoert zoals virusdeeltjes, bacteriën, stof en pollen,” zegt Rob van der Hulst in de Volkskrant. Zodra het pollenseizoen begint, is het volgens de kno-arts verstandig om preventief te beginnen met spoelen. Belangrijk is, dat het water lauw en lichtzout is: gebruik daarvoor drie theelepeltjes zout op een liter water.

Bron| Volkskrant, NU.nl
Beeld| iStock

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant