Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hoofdpijn? Waarom dat weleens door de regen kan komen

regen-hoofdpijn.jpg

Heb je vaak hoofdpijn als het regent? Misschien ben je je er niet zo bewust van geweest, maar die combinatie lijkt nu wetenschappelijk te zijn bewezen.

Een regenbui zou namelijk écht een bonkend hoofd kunnen veroorzaken. Maar niet zozeer door de regen zelf.

Lage luchtdruk, sneller hoofdpijn

Voor een zeven jaar durend onderzoek werden ruim zevenduizend hoofdpijnpatiënten gescreend. Tegelijkertijd hielden de onderzoekers de schommelingen in temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk in de atmosfeer in de gaten.

Hun conclusie? Hoe hoger de temperatuur, hoe groter de kans op hoofdpijn. Voor de luchtdruk geldt juist: hoe lager de luchtdruk, hoe hoger de kans op hoofdpijn. En laat regenbuien en storm nou net gepaard gaan met zo’n lage luchtdruk… Ook de Duitse neuroloog Dr. Silberstein beweerde al eens dat mensen op regen- en stormachtige dagen meer last zouden hebben van migraine, maar dat daar nog niet genoeg wetenschappelijk bewijs voor is.

Net als in een vliegtuig

Hoe valt het verband tussen hoofdpijn en regen te verklaren? Je schedelholte is gevuld met lucht, dat door de lage luchtdruk die een regenbui vaak met zich meebrengt in druk juist kan verhogen. Daardoor ervaar je die pijn. Vergelijk het met een vliegtuig dat ineens snel opstijgt of daalt. Heb je tijdens het vliegen altijd al last van oor- of hoofdpijn, dan is de kans ook groot dat je sterk reageert op de veranderende luchtdruk door regen- en stormbuien.

Luchtdruk checken

Helaas kun je de hoofdpijn niet voorkomen, maar je kunt je er wel op voorbereiden door het weerbericht goed in de gaten te houden. Als er op de weerkaart rode en blauwe lijntjes verschijnen waar de letter ‘L’ bij staat, dan is het verstandig om met pijnstillers de deur uit te gaan. Ook kun je simpelweg ‘luchtdruk’ googelen, waarop je tot in detail kunt zien wat de actuele luchtdruk is.

Ook interessant om te lezen

Bron | Scientific American, Mirror
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant