Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom je vaak hoofdpijn krijgt na een flinke huilbui

waarom-je-vaak-hoofdpijn-krijgt-nadat-je-hard-moet-huilen.jpg

Een flinke huilbui kan soms best opluchten. Maar die snotneus, rode ogen en hoofdpijn na het huilen kunnen snel weer een einde maken aan dat bevrijdende gevoel. Waar komt die bonkende pijn in je hoofd na een huilbui vandaan?

Er blijken twee verschillende soorten hoofdpijn na het huilen te zijn.

Wat gebeurt er tijdens het huilen?

Laten we eerst even kijken naar wat er eigenlijk in je lichaam gebeurt als je huilt. Wanneer je verdrietig of boos bent, maakt je lichaam extra veel van het stresshormoon cortisol aan. Daardoor worden de neurotransmitters geactiveerd, die voor fysieke reacties zorgen. Daardoor krijg je dat gekke gevoel in je maag en ontstaat de spanning in je voorhoofd.

Door één specifieke neurotransmitter, acetylcholine, beginnen de tranen te stromen. Die stof stimuleert namelijk je traanklieren, die vervolgens via de traanbuisjes het water naar buiten brengen. Vervolgens gaan de klieren in je neus opzwellen, waardoor je een verstopte neus krijgt. Als je je emotioneel niet fit voelt, voel je je lichamelijk dus ook niet echt lekker.

Hoofdpijn na het huilen

Maar die ergste hoofdpijn ontstaat meestal pas na het huilen. Hoe komt dat? Verrassend genoeg is die link nog niet helemaal duidelijk. Hoewel experts vastgesteld hebben dat veel mensen barstende hoofdpijn hebben na het huilen, zijn ze nog niet honderd procent zeker waarom die twee samenkomen.

Spanningshoofdpijn

De meeste mensen krijgen na een flinke huilbui last van spanningshoofdpijn. De spanning in je lichaam loopt fysiek en mentaal hoog op tijdens dat moment. Je spant alle spieren in je voorhoofd aan en ook je nek en achterhoofd krijgen het qua spierspanning zwaar te verduren. Combineer dat met de emotionele spanning en een flinke hoofdpijn is het resultaat. Vooral in combinatie met de snotneus die je meestal ook krijgt door de tranen. Meestal trekt deze hoofdpijn vanzelf weer weg, maar je kunt eventueel een pijnstiller nemen om de pijn te verzachten.

Migraine

Als je gevoelig bent voor migraine, heb je extra veel pech. Huilen kan namelijk een trigger zijn voor een aanval van migraine, waarbij je naast hoofdpijn vaak ook misselijkheid, duizeligheid en gevoeligheid voor licht en geluid ervaart. Omdat deze vorm van hoofdpijn vaak langer aan kan houden, is het verstandig met een arts te bespreken hoe je dit kunt behandelen.  

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.       

Bron | Healthline, Women’s Health
Beeld | Getty Images

Margriet 03

Margriet 03 ligt nu in de winkel! Een extra dik nummer in het teken van body positivity, zelfvertrouwen en zelfacceptatie. Ook lees je een openhartig interview met Tjitske Reidinga en 59x zo houd je je relatie leuk en spannend. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant