null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hoofdpijn? Misschien komt het door je pijnstillers

Even een 'paracetamolletje' of een 'ibutje' tegen de hoofdpijn. We denken er vaak zo makkelijk over. Té makkelijk, blijkt uit onderzoek van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM). De helft van de gebruikers denkt namelijk dat je meer van deze pijnstillers per dag mag slikken dan veilig is. Maar zelfs een bescheiden dosis kan juist meer hoofdpijn veroorzaken. 

Van paracetamol mag je per 24 uur maximaal zes tabletten van 500 mg. Uit het IVM-onderzoek blijkt dat maar 37 procent van de ondervraagden dit weet. Vijftig procent denkt zelfs dat je méér mag slikken. Terwijl pijnstillers echt niet zo onschuldig zijn als veel mensen denken.

Hoofdpijn door paracetamol

Zo vergroot ibuprofen de kans op maagzweren en -bloedingen en kan veel paracetamol je lever en nieren aantasten. Als je geregeld pijnstillers tegen hoofdpijn of migraine gebruikt, met name paracetamol, kan dit zelfs hoofdpijn veróórzaken. Deze medicijnafhankelijke hoofdpijn kan al ontstaan als je gedurende een lange tijd meer dan vijftien dagen per maand één pijnstiller per dag neemt. In het consumentenprogramma Radar vertelt neuroloog Willem Oerlemans dat hij in het hoofdpijncentrum van het Meander Medisch Centrum veel patiënten ziet die dagelijks veel pijnstillers slikken. "Ze zien het niet als probleem. Het komt als een donderslag bij heldere hemel als ik zeg dat dit hun hoofdpijn juist kan verergeren," legt de neuroloog uit. "Als de paracetamol is uitgewerkt, komt de hoofdpijn terug. Dan nemen ze weer paracetamol, krijgen weer hoofdpijn, enzovoort. Op een gegeven moment leidt dit patroon tot het verergeren en aanwakkeren van de hoofdpijn die ze al hadden."

Gezond verstand

Oerlemans schat dat zo'n kwart tot dertig procent van de nieuwe patiënten die hij in zijn spreekkamer ziet, last heeft van medicijnafhankelijke hoofdpijn. De beste manier om dit uit te sluiten is door paracetamol te vervangen door een andere pijnstiller, of een tijdje helemaal geen pijnstillers meer te slikken. "Geen enkel medicijn is helemaal zonder risico's en bijwerkingen," bevestigt ook Wouter Zuurmond, emeritus hoogleraar Pijnbestrijding & Palliatieve Zorg bij het VUmc. Volgens de hoogleraar is het echter een kwestie van je 'gezonde verstand' gebruiken. "Als andere therapieën geen soelaas bieden – bij rugpijn helpt fysiotherapie bijvoorbeeld vaak beter – en pijnstillers ook echt werken, kun je ze best langere tijd slikken. Maar doe dit altijd in overleg met je huisarts. Zo kun je bij ibuprofen en andere NSAID's een maagbeschermer nodig hebben. Ook als je een hoge bloeddruk hebt, kan een andere pijnstiller beter zijn."

De hoogleraar: 'Lees de bijsluiter!'

Deze risico's en waarschuwingen staan ook allemaal in de bijsluiter. Alleen, die lezen we zelden. Zuurmond: "Als we een apparaat kopen, lezen we nooit de bijsluiter. Maar met geneesmiddelen moet je dat nou juist wél doen, ook bij middelen je in de supermarkt kunt kopen. Er zijn mensen die gewoon ibuprofen nemen bij een kater. Terwijl hun maag de dag ervoor al een opdonder heeft gehad van de alcohol."

Hoeveel mag je hebben?

Als volwassene mag je maximaal zes tabletten paracetamol van 500 mg per 24 uur slikken (één tot twee tabletten per keer). Van ibuprofen mag je per dag niet meer dan zes tabletten van 200 mg (of drie tabletten van 400 mg) gebruiken.

Welke pijnstillers bij welke klachten?

Paracetamol werkt tegen pijn en verlaagt koorts. Je kunt het gebruiken bij griep, verkoudheid en verschillende soorten pijn, zoals hoofdpijn, migraine, keelpijn, oorpijn, spierpijn en menstruatieklachten. Pas op: als je meer dan vijftien dagen per maand paracetamol gebruikt bij hoofdpijn, kan dit juist hoofdpijn veroorzaken.

Ibuprofen doet hetzelfde als paracetamol en werkt daarnaast ook nog ontstekingsremmend. Het wordt daarom ook vaak gebruikt bij ontstekingsgerelateerde gewrichtspijn, zoals jicht, reumatoïde artritis en artrose. Let wel op, ontstekingsremmende pijnstillers kun je niet altijd slikken als je andere medicijnen gebruikt. Vraag je apotheker of huisarts dus eerst of je ze naast je medicatie veilig kunt gebruiken. Ben je ouder dan zeventig jaar of heb je eerder een maag- of darmzweer gehad, dan heb je bovendien een maagbeschermer nodig als je ibuprofen gebruikt. Deze pijnstillers kunnen ook schadelijk zijn tijdens de zwangerschap.

Tekst | Rianne Marijs

Bron | Radar, Apotheek.nl, bijsluiter ibuprofen, bijsluiter paracetamol, thuisarts.nl

Lees ook

Bekijk ook

Dokter Rutger over vitamine D.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Abonneer je op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden