Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hoofdpijn door het eten van een stukje oude kaas? Het kan!

unhappy-girl-in-a-bedroom.jpg

Soms kun je hoofdpijn krijgen van bepaalde voedingsmiddelen. Het klinkt misschien gek of het is moeilijk te geloven, maar wie er gevoelig voor is, kan zelfs hoofdpijnklachten krijgen door het eten van een stukje oude kaas. Dat zit namelijk zo.

Hierdoor krijg je hoofdpijn van oude kaas
Hoofdpijn kent veel verschillende oorzaken én verschijningsvormen. Bekende oorzaken zijn stress, verkeerde slaaphoudingen, te weinig vocht gedronken of overmatig gebruik van cafeïne. Maar soms komt het geheel onverwacht en weet je niet wat de oorzaak is. Een minder bekende oorzaak zijn bepaalde stofjes in voedingsmiddelen die hoofdpijnklachten kunnen veroorzaken.

Volgens Gezondheidsnet kunnen mensen die er gevoelig voor zijn, hoofdpijnklachten krijgen van het eten van oude kaas. In deze kaas zit namelijk het stofje tyramine. Dat kan ervoor zorgen dat er plotseling een stijging van de bloeddruk plaats vindt en je een stekende hoofdpijn ervaart. Hoe rijper de kaas, hoe hoger het gehalte van de stof tyramine is. Denk aan Parmezaanse kaas, cheddar en blauwschimmelkaas. Dat zijn soorten die zo’n aanval kunnen uitlokken, aldus de site.

Hier zit tyramine ook in
De stof zit trouwens niet alleen in kaas. Het komt ook voor in bijvoorbeeld chocolade, zuurkool, sojabereidingen, rode wijn en vleeswaren. Rode wijn bevat trouwens ook andere stofjes die hoofdpijn kunnen veroorzaken, zoals alcohol, foezelalcoholen, aminen en flavanoïde fenolen. Daarnaast bevatten (voorverpakte) vleeswaren ook conserveermiddelen als nitraat, waar je hoofdpijn van kunt krijgen. Wie hier op reageert, kan pijn in het hoofd aan beide zijden van het hoofd voelen.

Handige video: deze oefening zou je snel van je hoofdpijn afhelpen:

Handig over hoofdpijn

Deze voedingstips werken!

Deze oefeningen helpen!

De zes meestvoorkomende soorten van hoofdpijn

Handige artikelen van Margriet automatisch elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief!

Bron: Gezondheidsnet

Ook interessant