Hoofdpijn door kou Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hoofdpijn door kou? Hier komt het door (en dit kun je ertegen doen)

Met dit koude weer kies je al snel voor een lekkere warme trui én zit je misschien wel het liefst onder een dekentje op de bank. Maar wanneer je dan toch naar buiten moet, kan het zijn dat je ineens een stevige hoofdpijn ervaart door het koude weer. Waar komt dat door? En wat kun je ertegen doen?

Heb jij in de winter altijd vaker last van hoofdpijn dan in andere seizoenen? Dit kan kloppen: één van de oorzaken van hoofdpijn is namelijk de vernauwing van de bloedvaten in je hersenen. Koud weer kan ervoor zorgen dat je bloedvaten vernauwen, waardoor je bloed minder snel stroomt. Deze vorm van hoofdpijn komt door tijdelijke drukverhoging, net als wanneer je bijvoorbeeld hard moet hoesten of een te strakke helm op je hoofd hebt gehad. Ook kan migraine toeslaan bij de veranderingen van het weer. Extreme kou, de schittering van de zon of stormachtig weer kan een migraine-aanval triggeren.

Meer weten over migraine?
Lees dan dit artikel: Last van migraine? Zo ontdek je wat jouw triggers zijn

Hoofdpijn door regen

Koud weer staat dus in verband met hevige hoofdpijn, maar wist je dat regenbuien ook hoofdpijn kunnen veroorzaken? Voor een zeven jaar durend onderzoek werden ruim zevenduizend hoofdpijnpatiënten gescreend. Tegelijkertijd hielden de onderzoekers de schommelingen in temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk in de atmosfeer in de gaten.

De conclusie? Hoe hoger de temperatuur, hoe groter de kans op hoofdpijn. Voor de luchtdruk geldt juist: hoe lager de luchtdruk, hoe hoger de kans op hoofdpijn. En laat regenbuien en storm nou net gepaard gaan met een lage luchtdruk. Ook de Duitse neuroloog Dr. Silberstein beweerde al eens dat mensen op regen- en stormachtige dagen meer last zouden hebben van migraine, maar dat daar nog niet genoeg wetenschappelijk bewijs voor is.

Hoe valt het verband tussen hoofdpijn en regen te verklaren? Je schedelholte is gevuld met lucht, dat door de lage luchtdruk die een regenbui vaak met zich meebrengt in druk juist kan verhogen. Daardoor ervaar je die pijn. Vergelijk het met een vliegtuig dat ineens snel opstijgt of daalt. Heb je tijdens het vliegen altijd al last van oor- of hoofdpijn, dan is de kans ook groot dat je sterk reageert op de veranderende luchtdruk door regen- en stormbuien.

Tips om hoofdpijn tegen te gaan

Gelukkig zijn er een aantal handige tips waardoor je jezelf goed kunt beschermen tegen het koude weer om zo hoofpijn te voorkomen. We zetten ze hieronder voor je op een rij.

  • Doe een muts op en een sjaal om: Jezelf warm aankleden is een belangrijke tip en dan gaat het voornamelijk om je hoofd. Hierdoor blijven de bloedvaten van je hersenen stabiel. Ook is het verstandig om een warme sjaal om te doen, zodat je nek-, kaak- en schouderspieren ontspannen blijven. Zodra die spieren zich aanspannen, kun je namelijk ook sneller hoofdpijn krijgen. Dan is er nog een ander voordeel: je verliest minder warmte. Uit een Amerikaans onderzoek is namelijk gebleken dat je ongeveer zeven tot tien procent aan warmte via je hoofd verliest, dus een lekkere warme muts kan zeker geen kwaad.
  • Voorkom extreme temperatuursverschillen: Door (extreme) temperatuursverschillen, zoals van kamertemperatuur naar vrieskou gaan (of andersom), hebben de bloedvaten van je hersenen het druk met vernauwen en uitzetten. Daarmee vergroot je de kans op hoofdpijn. Pak jezelf daarom binnen al goed in, zodat je de overgang naar de temperatuur buiten minder heftig maakt voor je hoofd.
  • Draag een zonnebril: Ben je gevoelig voor hoofdpijn? Dan is het verstandig om een zonnebril op te zetten op zonnige herfstdagen of winters weer met zonlicht. Heb je last van migraine? Dan kan fel zonlicht een trigger zijn voor een aanval, vooral als er ook nog eens sneeuw ligt. Als je al hoofdpijn hebt, dan is het vaak ook fijn om een zonnebril op te zetten.

Bron | Scientific American, Mirror, Gezondheidsnet

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden