Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Luizendag: 4 feiten & fabels over hoofdluis

luizen.png

O jee, het is weer luizentijd! Geen paniek. De eerste paar dagen na de krokusvakantie zijn dé momenten om de hele klas (en familie) weer extra goed op hoofdluis te controleren.  Wat zijn eigenlijk de feiten? En wat is helemaal niet waar? Desirée Beaujean van het RIVM geeft uitleg.

Hoofdluis komt op een schoongewassen koppie vaker voor.

FABEL “Hoofdluis is een parasiet die houdt van bloed en graag een warm plekje zoekt. Of het nou de schone of de ongewassen hoofdhuid betreft, maakt hem niets uit.”

Uitkammen is de beste methode om hoofdluis te verwijderen.

FEIT “Alleen zo kun je zien of er nog een luis of een neet is achtergebleven. Antiluizenmiddelen werken alleen ter ondersteuning, want er hoeft er maar één achter te blijven en je hebt binnen twee maanden hetzelfde probleem. Veertien dagen lang elke dag kammen is daarom ons devies.

Was bij hoofdluis je beddengoed op 60 graden.

FABEL “Dit was lang het beleid, maar uit onderzoek is gebleken dat bij iemand met hoofdluis de parasiet nauwelijks op spullen in de omgeving voorkomt.”

Hoofdluis kun je niet voorkomen.

FEIT “Het heeft geen zin om preventief iets op je hoofd te smeren. Wel kun je door geregeld te controleren voorkomen dat hoofdluis zich snel verspreidt.”

 

Help mee met onderzoek!

In Nederland wordt niet bijgehouden hoeveel mensen last hebben van hoofdluis. Op zaterdag 28 februari lanceerde het RIVM het onderzoek ‘Luis thuis?’ Als mensen daar hoofdluis melden, kunnen zij ook een vragenlijst invullen. Met behulp van de antwoorden wil het RIVM weten hoe vaak hoofdluis voorkomt en zo meer zicht krijgen op de problemen die mensen ervaren bij de aanpak van hoofdluis. Hiermee kan het RIVM nagaan of de huidige richtlijnen voor de bestrijding van hoofdluis passen bij de praktijk en indien nodig de voorlichting aanpassen.

Op woensdag 4 maart tussen 19.30 en 20.30 uur zitten experts van het RIVM klaar om vragen direct te beantwoorden via Twitter door deze te richten aan @RIVM met gebruik van #luisthuis.

Kijk op landelijksteunpunthoofdluis.nl voor al je vragen over hoofdluis. 

Ook interessant