Hoe kan het dat je hoofd minder snel koud wordt dan de rest van je lichaam?
Erandi Godinez | 5 januari 2021
Om ervoor te zorgen dat we het ’s nachts niet koud krijgen, zorgen we ervoor dat ons lichaam altijd lekker warm onder de dekens ligt. Maar hoe kan het eigenlijk dat ons hoofd minder snel koud wordt, terwijl deze standaard onder de dekens vandaan piept? En hoe kan het dat als je buiten loopt je handen ook veel sneller kouder worden dan je gezicht?
Wij leggen het je uit.
Oppervlakte is belangrijk
Volgens Quest verliest elk lichaamsdeel evenveel warmte. Dit betekent dus dat je hoofd niet per se minder warmte verliest dan bijvoorbeeld je armen. Het verschil zit ‘m vooral in de oppervlakte van je lichaamsdeel. Hoe groter dit oppervlak is, hoe meer warmte je verliest. Als je dus bijvoorbeeld je hoofd vergelijkt met de rest van je lichaam, dan zal je hoofd minder snel warmte verliezen. Daarnaast zit er (bij de meeste mensen) vaak ook nog een isolerende bos haar op het hoofd, wat ervoor zorgt dat je hoofd minder snel koud wordt.
Maar dit is niet de enige reden dat je hoofd minder snel koud wordt dan de rest van je lichaam. Wanneer het koud is, reageert je lichaam namelijk op de kou door de bloedvaten in je ledematen te vernauwen. Dit betekent dat de toevoer van bloed (met daarin de opgeslagen warmte die door je spieren is geproduceerd) naar je armen en benen afneemt door de vernauwingen.
Hierdoor blijft er meer warmte beschikbaar voor je romp en hoofd, zodat in ieder geval je vitale organen en je brein warm blijven. De vernauwingen zorgen er daarnaast ook voor dat de aanvoer van bloed naar je huid minder makkelijk gaat, waardoor het eerder kou laat ontsnappen. Dat je hoofd minder snel koud wordt dan de rest van je lichaam is dus nog zo gek niet.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.