Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Is honing gezonder dan suiker of niet?

woman-drink-hot-orange-tea.jpg

In veel ‘gezonde’ recepten staat honing als natuurlijke vervanger voor suiker. Zo krijg je je cake, yoghurt of havermoutkoekjes lekker zoet, zonder alle extra calorieën. Maar is dat wel zo?

Helaas, het antwoord is nee..

Weinig verschil

Veel mensen denken dat honing gezonder is dan suiker, omdat honing een natuurlijk product is. Maar suiker komt ook uit de natuur: uit de suikerbiet, bijvoorbeeld. Sterker nog, er zit weinig verschil tussen de twee producten. Honing is namelijk een vloeibare vorm van suiker: beide bestaan uit glucose en fructose. Honing en suiker worden hierdoor beide op dezelfde manier afgebroken in je lichaam.

Minder calorieën

Omdat honing ook water bevat, zitten er wel net iets minder calorieën in dan in kristalsuiker. Het gaat om zo’n honderd calorieën per honderd gram. Maar dat maakt het helaas nog niet gezond. Bovendien is honing ook minder zoet dan suiker doordat er water in zit. Hierdoor gebruiken mensen er vaak meer van om een even zoete smaak te krijgen als met suiker, waardoor je uiteindelijk op hetzelfde aantal calorieën uitkomt.

Gezonde voedingsstoffen

Hoe zit het dan met alle gezonde voedingsstoffen in honing? Het is waar dat in honing een beetje ijzer, mineralen en vitaminen zitten. Maar dit is zó weinig, dat het voor je gezondheid eigenlijk niets uitmaakt: het is minder dan 1 procent van wat je dagelijks nodig hebt. Kortom: het maakt helemaal niets uit of je een cake bakt met gewone suiker of honing als zoetstof. Beide zijn ongezond en beide moet je met mate eten. De waarheid doet soms pijn…

Bron | Het voedingscentrum
Beeld | iStock

Lees meer:
Waarom bloemkoolpizza niet gezonder is dan het origineel

Ook interessant