Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dít is de reden waarom je baby’s nooit honing mag geven

dit-is-de-reden-waarom-je-babys-nooit-honing-mag-geven.jpg

Als je (klein)kind zijn of haar eerste hapjes vast voedsel mag eten, is dat een nieuwe wereld die opengaat, voor zowel jou als de baby. Waarschijnlijk heb je weleens gehoord dat honing gevaarlijk kan zijn voor kinderen jonger dan een jaar. Maar waarom is dat eigenlijk?

Wij leggen je uit waarom je kinderen jonger dan één jaar nooit honing mag geven.

Gevaar van honing voor baby’s

Het gevaar van honing voor jonge baby’s heeft te maken met de bacterie die in het zoete goedje voor kan komen. Je zou denken dat een natuurproduct als honing geen kwaad kan voor een kindje, maar helaas lopen juist de kleinsten onder ons gevaar. De bacterie, genaamd Clostridium botulinum, bevindt zich van nature in de aarde, maar kan door het contact met bijen in de honing terechtkomen.

Darmen

Nu is die bacterie niet schadelijk voor mensen met een gezonde darmflora, maar wel voor baby’s, omdat hun darmen daar nog niet tegen bestand zijn. De bacterie kan de ziekte botulisme veroorzaken en dat is levensgevaarlijk, voornamelijk voor kindjes die tussen de één en zes maanden oud zijn.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Symptomen

Wanneer de Clostridium botulinum in de darmen van een baby terechtkomt, kan het zich daar in rap tempo vermeerderen. Mogelijke symptomen om in de gaten te houden zijn: het kindje wordt slapper, heeft moeite met slikken, reageert trager, ademt moeizaam en eet slechter. Ben je er vroegtijdig bij, dan is de ziekte goed te bestrijden. Helaas worden de symptomen vaak pas te laat ontdekt, waardoor de kans op overlijden groter wordt.

Ouder dan een jaar

Heeft de kleine het eerste levensjaar bereikt, dan is het gevaar geweken. Op dat moment zijn de darmen sterk genoeg om deze ziekteverwekkende bacterie te bestrijden. Overigens kan de bacterie volgens het Voedingscentrum ook voorkomen in andere producten, zoals: vlees, knoflook, zelfingemaakte groenten en olie.

Bron| Het Voedingscentrum, Ouders van Nu, Pure Wow
Beeld| iStock

Ook interessant