null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Honderden coronapatiënten krijgen thuiszorg in plaats van een plek in het ziekenhuis

Geen plek in het ziekenhuis, maar een bloeddrukmeter, thermometer, glucosemeter en zuurstof mee naar huis om vanuit je eigen omgeving te herstellen. Voor zo’n zeshonderd coronapatiënten is dat de situatie. Bij voldoende ruimte in ziekenhuizen zouden ze een bed op de verpleegafdeling krijgen, maar nu moeten deze coronapatiënten het met thuiszorg doen. 

Wordt dit de zorg van de toekomst?

Zeshonderd coronapatiënten krijgen thuiszorg

De besmettingsaantallen blijven de afgelopen tijd weer toenemen, en ook de druk op de ziekenhuizen neemt daardoor nog steeds niet af. De verpleegafdelingen zijn vol en daarom krijgen zo’n zeshonderd coronapatiënten geen plek in het ziekenhuis, maar thuiszorg. Dat houdt in dat zij thuis zuurstof krijgen toegediend, en met een bloeddrukmeter, thermometer en glucosemeter zelf dagelijks hun waarden kunnen bijhouden. Daarnaast worden zij door het ziekenhuis op afstand in de gaten gehouden. Dat gebeurt door middel van telefonisch contact een aantal keer per dag.

Voor coronapatiënten die intensivecarezorg nodig hebben is nog wel plek in de ziekenhuizen. Zij kunnen dus nog steeds op de intensive care terecht, laat een woordvoerder van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) aan NU.nl weten.

Lees ook: Diederik Gommers schetst donker scenario: ‘Volgende week mogelijk code zwart’

Monitoren op afstand

De coronapatiënten die thuiszorg krijgen in plaats van een plek in het ziekenhuis, worden ook wel telemonitoringpatiënten genoemd. Volgens het LCPS zijn er zo’n vijftien ziekenhuizen bezig met dit telemonitoren. Onder andere het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, het Amphia Ziekenhuis in Breda en het Medisch Spectrum Twente hebben thuispatiënten.

Een woordvoerder van het LCPS laat aan NU.nl weten dat het "alleen maar fijn" is als mensen niet naar het ziekenhuis hoeven, maar thuis kunnen herstellen. De organisatie denkt dat ook na de pandemie het thuiszorg bieden en monitoren op afstand van ziekenhuispatiënten zal blijven. Hier keken zij voor de coronacrisis al naar, maar dit is nu in een versnelling gekomen.

Eerder naar huis

Het goed kunnen monitoren van patiënten op afstand zorgt er ook voor dat ziekenhuizen mensen vervroegd kunnen ontslaan. Met extra zuurstof, medicijnen en bijvoorbeeld een saturatiemeter kan de gezondheid van een patiënt nog steeds nauw gevolgd worden, terwijl zij hun eigen leven thuis weer meer kunnen oppakken en in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen herstellen.

Bron | NU.nl, OLVG

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden