null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Honderdduizenden extra griepprikken besteld: waarom die juist ook na coronavaccin belangrijk blijven

Het ministerie van Volksgezondheid heeft een flinke bups extra griepprikken besteld voor dit najaar. Er wordt namelijk een hogere opkomst verwacht. De griepprik blijkt, juist ook als je het coronavaccin hebt gehad, nu namelijk extra belangrijk.

Niet alleen tegen de griep, maar ook tegen ernstige klachten van het coronavirus als je er tóch nog mee besmet raakt.

Griepprik krijgen of aanvragen

De griepprik is bedoeld voor mensen die een groter risico lopen op een ernstig verloop van de griep. Dit zijn bijvoorbeeld zestigplussers, mensen met luchtwegaandoeningen zoals astma en diabetespatiënten. Deze groep ontvangt een uitnodiging en krijgt de griepprik gratis tussen half oktober en november. Val je niet onder de groep maar wil je de griepprik wel, dan kun je 'm in overleg met je huisarts tegen betaling krijgen. Het RIVM raadt ook medewerkers van ziekenhuizen, verpleeghuizen en verzorgingshuizen en mogelijk ook verloskundigen aan om de griepprik te nemen. Als de werkgever dit niet aanbiedt, kan dit via de huisarts.

Lees ook:

Topfit? Zes redenen om tóch de griepprik te halen

Vaccineren tegen corona- én influenzavirus

Zeker in coronatijd, is het belangrijk om de griepprik te nemen, benadrukken experts. Ja, ook als je al volledig gevaccineerd bent tegen het coronavirus. Griep, ofwel het influenzavirus, is namelijk iets anders, waar dus ook een ander vaccin voor nodig is. Bovendien heeft de griepprik elk jaar een andere samenstelling, omdat het influenzavirus zich net als het coronavirus muteert. Als we ons nu door het coronavaccin volledig beschermd wanen tegen meerdere virussen, is er juist het risico dat dus bijvoorbeeld het influenzavirus meer om zich heen grijpt.

Extra goed beschermd tegen corona

Hoewel de griepprik dus niet specifiek tegen corona bedoeld is, kan het je wel beschermen tegen ernstige klachten als gevolg van besmetting met covid-19. Na zo’n prik tegen het influenzavirus komen coronapatiënten namelijk minder vaak in het ziekenhuis terecht, blijkt uit onderzoek onder bijna 75.000 coronapatiënten. Onder de mensen die vóór hun coronabesmetting de griepprik kregen, zijn er minder gevallen van trombose, beroertes of sepsis. Ook komen ze minder vaak op de spoedeisende hulp of intensive care terecht.

Lees ook:

Waarom het belangrijk blijft om je te laten vaccineren, ook tegen de deltavariant

Toch maar die griepprik?

Haal jij de griepprik normaal gesproken niet? Misschien wil je dat dit najaar, ook met oog op de besmettelijkere deltavariant, dan toch doen, om een nieuwe ernstige golf te voorkomen. Zeker als jij onder die kwetsbare groep valt die de prik gratis mag. Normaal gesproken zijn er zo'n 3,3 miljoen griepprikken beschikbaar. Vorig jaar waren dat er ruim 4,1 miljoen, omdat er een hogere opkomst werd verwacht in verband met het coronavirus. Maar aangezien er zelfs toen nog een tekort was en gezonde zestigers werden gevraagd hun prik af te staan, heeft de overheid nu 600.000 extra prikken besteld. In totaal zijn er dus zo'n 4,8 miljoen griepprikken beschikbaar dit najaar.

Bron | NU.nl, The Guardian, RIVM

Beeld | Getty

null Beeld

Margriet 36 ligt nu in de winkel! Dit nummer staat volledig in het teken van 'La douce France'. Zo lees je een interview met Ilja Gort, vind je de lekkerste recepten uit de Franse patisserie, ontdek je Franse adresjes in Nederland en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden