Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom het goed is voor hartpatiënten om een hond te hebben

waarom-het-goed-is-als-hartpatienten-een-hond-hebben.jpg

Heb jij thuis een trouwe viervoeter rondlopen? Dat is niet alleen gezellig in huis, het is ook nog eens hartstikke goed voor je gezondheid. Hondenbaasjes lopen namelijk 24 procent minder kans om vroegtijdig te overlijden dan mensen zonder hond.

Dat blijkt uit een onderzoek dat deze week verscheen in het tijdschrift van de Amerikaanse Hartstichting. Daarin staat ook dat het vooral voor hartpatiënten gunstig is om een hond te hebben.

Meer beweging

Uit eerdere onderzoeken bleek al dat het hebben van een hond goed is voor je gezondheid. Zo hebben diverse wetenschappelijke studies aangetoond dat hondenbezitters vaker een lager cholesterol en lagere bloeddruk hebben. Bovendien wordt hondenbezit gelinkt aan meer fysieke beweging.

Hond voor hartpatiënten

Onderzoekers van de Canadese Universiteit van Toronto maakten een meta-analyse van tien eerdere studies over hondenbezitters en hun gezondheid. In totaal werden de gegevens van 3,8 miljoen mensen uit de VS, Canada, Scandinavië, Nieuw-Zeeland, Australië en het Verenigd Koninkrijk geanalyseerd. Uit de resultaten bleek dat het hebben van een viervoeter vooral goed is voor hartpatiënten. Hondenbezitters hebben namelijk 31 procent minder kans om te overlijden door hart- en vaatziekten. Na een hartaanval is het risico op overlijden bij deze groep zelfs 65 procent minder.

Tweede aanval

Uit een eerdere studie bleek bovendien dat het risico op een tweede hartaanval ook aanzienlijk minder was voor hondenliefhebbers. Alleenstaande hondeigenaren hebben volgens het onderzoek 33 procent minder kans op een tweede hartaanval, terwijl een menselijke huisgenoot het risico slechts verlaagde met 15 procent. Een dergelijke vergelijking werd ook gevonden bij mensen met een beroerte. Volgens de Zweedse onderzoekers is dat vooral te verklaren doordat mensen met een viervoeter vaker buiten komen. “We weten dat sociaal isolement een grote risicofactor is voor gezondheidsproblemen en vroegtijdig overlijden”, zegt Tove Fall, professor aan de Uppsala Universiteit in Zweden. “Bovendien is het houden van een hond een goede motivatie voor fysieke activiteit, wat een belangrijke factor is voor mentale gezondheid.”

Geen causaal verband

Hoewel er dus duidelijk sprake is van een gunstige link, zijn er meer studies nodig om een causaal verband aan te tonen. De wetenschappers vinden het dan ook nog te vroeg om hartpatiënten aan te raden om om deze reden een hond te nemen. “We raden een hond bovendien alleen aan voor mensen die de kennis en de capaciteit en het vermogen hebben om het dier goed te verzorgen”, aldus Fall.

Lees ook
Hoge bloeddruk? Eet deze 3 groenten

Bron | Science Daily
beeld | iStock

Ook interessant