null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hoge bloeddruk? Deze 3 groenten kunnen daartegen helpen

Heb je last van een hoge bloeddruk? Nederlandse wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar welke groenten daartegen kunnen helpen. Het klinkt misschien een beetje gek, maar groenten kunnen echt helpen een te hoge bloeddruk te verlagen.

Het zijn er drie, die je misschien al wel regelmatig eet.

Spinazie, rucola en rode bieten

Nederlandse wetenschappers van de Universiteit van Maastricht hebben ontdekt dat rucola, spinazie en rode bieten binnen vijf uur de bloeddruk kunnen verlagen. Het geheim schuilt 'm waarschijnlijk in het stofje nitraat. Dit stofje wordt via allerlei omwegen in je lichaam omgezet in stikstofmonoxide, waarvan wordt aangenomen dat het een positief effect heeft op je spieren en bloedvaten, en dus ook op je bloeddruk. Veel sporters drinken ook bietensap, omdat het hun prestaties zou verbeteren.

Nitraat

In principe zit in bijna alle groenten wel iets van nitraat, maar met name groene bladgroenten zoals rucola en spinazie barsten van dit stofje. Ook rode bieten bevatten relatief veel nitraat. Als je deze groenten eet, heeft dat al binnen vijf uur een positief effect op je bloeddruk, zo ontdekten wetenschappers van Maastricht UMC+. Zelfs als je al medicijnen tegen een hoge bloeddruk gebruikt, daalt deze van het eten van een bord spinazie. "Het lijkt erop dat de vitamines, vezels en andere stoffen die in groenten zitten het positieve effect van nitraat bevorderen", aldus hoofdonderzoeker Lex Verdijk, die denkt dat de groenten een goede 'aanvulling' op bloeddrukmedicatie kunnen zijn.

Lees ook: Bestaat er een alternatief voor bloeddrukverlagers?

'Minimaal 4 keer per week 100-200 gram'

Hoeveel rucola of bieten je precies zou moeten eten voor een gewenst effect, verschilt vermoedelijk per persoon. Maar op basis van deze en andere studies denkt Verdijk dat het voor iedereen goed kan zijn om minstens vier keer per week 100 tot 200 gram (rauwe) nitraatrijke groenten te eten, eventueel verwerkt in een smoothie. Bij bereiding gaat er altijd wat nitraat verloren. Verdijk: "Het lijkt er ook op dat het vooral een gunstig effect heeft als je de groenten regelmatig eet. Als je ze niet meer eet, ebben de effecten snel weg, net als met bloeddrukmedicatie."

Bietensap

Lukt het je niet om zo vaak nitraatrijke groenten te eten? Van die vier keer per week, zou je ook één of twee keer een geconcentreerd bietensapje kunnen drinken. Daarin zit ongeveer net zo veel nitraat als in een halve liter gewone bietensap. Drink dit soort geconcentreerde sapjes echter liever niet elke dag.

Bloeddruk te laag?

Overigens hoeven we volgens de onderzoeker niet te vrezen dat onze bloeddruk té laag wordt van rucola of bieten, ook niet als je een normale bloeddruk hebt. "Deze zal niet snel onder een niveau komen dat het problemen oplevert", aldus Verdijk. "Mensen met een lage bloeddruk zouden wel proefondervindelijk moeten bekijken of ze klachten krijgen als ze heel veel nitraatrijke groenten eten. Daar zijn tot nu toe geen studies naar gedaan. Maar in het algemeen verwacht ik weinig problemen."

Meer nitraatrijke groenten tegen hoge bloeddruk

Van alle groenten heeft rucola de hoogste nitraatwaarde per honderd gram. Verder zijn spinazie en ook rode bieten rijk aan nitraat. Maar het zit ook in deze groenten:

 • andijvie
 • alle varianten van sla
 • bleekselderij
 • Chinese kool
 • koolrabi
 • raapstelen
 • paksoi
 • snijbiet
 • spitskool
 • venkel
 • waterkers

Nitraat ongezond?

Nog niet zo lang geleden dachten we dat het beter was om niet te veel nitraatrijke groenten te eten, en al helemaal niet in combinatie met vis. Zo zou het ongevaarlijke nitraat in het lichaam worden omgezet in schadelijke nitrosamines, dacht men. Uit nieuwe analysegegevens blijkt echter dat het eten van nitraatrijke groente praktisch geen risico vormt voor de gezondheid. Ook in combinatie met vis kan de groente geen kwaad. Het advies om nitraatrijke groente niet opnieuw op te warmen was al eerder komen te vervallen. Wel adviseert het Voedingscentrum sporters om niet elke dag geconcentreerd bietensap te drinken.

Bron | Maastricht University, Voedingscentrum, GezondNU

Beeld | Getty Images

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden