Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zo veel uur slaap per nacht heb je volgens experts écht nodig

zo-veel-uur-slaap-per-nacht-heb-je-volgens-experts-echt-nodig.jpg

Acht uur slaap per nacht is het beste, hoor je vaak. Maar het aantal uur slaap dat je nodig hebt, verschilt per persoon. Hoe kom je erachter wat voor jou geldt?

Een goede nachtrust hangt volgens slaapdeskundigen echt niet alleen van het aantal uur af.

Hoe ouder, hoe minder slaap nodig?

Hoeveel uur slaap je nodig hebt, kan ook van je leeftijd en geslacht afhangen. Vrouwen tussen de veertig en zestig jaar slapen gemiddeld dieper en langer dan mannen van dezelfde leeftijd, blijkt uit onderzoek. Als je ouder bent dan zestig, kun je misschien genoeg hebben aan zes of zelfs vijf uur slaap. Bovendien: niet iedereen die acht of zelfs negen uur slaapt, wordt uitgerust wakker. De kwáliteit van je slaap lijkt dus belangrijker dan de kwántiteit. Maar hoe weet je nu wat voor jou een goede nachtrust is?

Hoeveel uur slaap heb ik nodig?

Slaapexperts van de Amerikaanse National Sleep Foundation (NSF), hebben vier randvoorwaarden aan een nacht goede slapen opgesteld – ook los van het aantal uur waaruit je nachtrust zou moeten bestaan. Volgens hen heb je waarschijnlijk écht goed geslapen als:

  1. Je minstens 85 procent van de tijd die je in bed ligt, daadwerkelijk slaapt. Dit kan acht uur zijn, maar bijvoorbeeld ook zes uur.
  2. Je binnen maximaal dertig minuten in slaap valt. Volgens de NSF heeft bijna een derde van de volwassenen langer nodig dan een halfuur.
  3. Je niet vaker dan één keer per nacht wakker wordt.
  4. Je niet langer dan twintig minuten wakker ligt.

Beter slapen

Voldoe jij naar jouw idee niet aan de genoemde voorwaarden van een goede nachtrust? Dan kunnen tips om beter te slapen je misschien helpen. Van een zwaartekrachtdeken of sofrologie tot en met eettips voor een betere nachtrust of je slaapkamer feng shui maken. Help dat allemaal niet, dan is het geen gek idee om met je slaapprobleem naar de huisarts te gaan. Die kan je medicatie voorschrijven of zelfs doorverwijzen naar een slaapexpert.Dankzij dit wake up light word je makkelijker, frisser en energieker wakker. Nu met korting in de Margriet Shop.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Amsterdam Slaap Centrum, Sleep Health Journal, Metro UK, Shape.com
Beeld | iStock

Ook interessant