Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hoeveel suikerklontjes zitten er in je favoriete sapje?

sinaasappelsap.png

In de supermarkt en in de kiosk op het station of van het tankstation staren ze je aan: de ‘verse’ fruitsapjes in vrolijke flesjes. Een lekkere en makkelijke manier om je vitamines binnen te krijgen, zou je denken. Dat valt vies tegen. Want meestal zit er in zo’n sapje vooral veel suiker.

Schrik niet, maar een glas sinaasappelsap van 250 ml bevat zeven suikerklontjes, evenveel suiker als er in een glas frisdrank van 250 ml zit. En suiker, daar wil je liever niet te veel van binnenkrijgen. Bijvoorbeeld omdat je risico loopt op tandbederf en overgewicht. En omdat te veel suiker diabetes type 2 in de hand kan werken.

Goed, maar hoe zit het dan met de vitamines die het bevat? Een sapje is toch ook goed voor je?  

Vitamines en mineralen

De meeste sapjes bevatten inderdaad vitamines en soms wat mineralen, maar vitamine-boosters zijn het zeker niet. Bij de bereiding van sap gaan namelijk vaak voedingsstoffen verloren, zoals vezels en vitamine C. In appelsap en druivensap zitten bijvoorbeeld nauwelijks nog vezels en vitamines. In Sinaasappelsap, grapefruitsap en ananassap zitten wat meer vitamines, maar nog steeds kunnen ze niet op tegen een appel of sinaasappel. Een heel stuk fruit bevat veel meer vitamines, mineralen en vezels. En door die vezels raak je van een stuk fruit veel sneller verzadigd dan van sap. Aan een sinaasappel heb je meestal wel genoeg als tussendoortje. Maar een glas drink je snel leeg, en daarna heb je vaak nog trek. Bovendien zijn er voor een glas of flesje vaak meerdere sinaasappels gebruikt, soms wel vijf of zes. Die ene sinaasappel die je eet, bevat al een flinke hoeveelheid suiker. Dat betekent dat er in een sapje een veelvoud aan suiker zit.

Hoeveel calorieën zitten er in één longdrinkglas vruchtensap (250 ml)? Kijk in de onderstaande tabel.

Drank                      Kcal
Appelsap                   115 (7 suikerklontjes)
Sinaasappelsap        110 (7 suikerklontjes)
Dubbeldrank            135 (8 suikerklontjes)
Druivensap               160 (10 suikerklontjes)

Ter vergelijking: een glas cola bevat 105 kcal en 6,5 suikerklontjes.

frisdrank

Verschil in voedingsstoffen

Het aantal voedingstoffen per glas verschilt wel. Een zelfgemaakte smoothie van vers fruit bevat bijvoorbeeld meer vitamine C en vezels dan geconcentreerd sap uit een pak. Een glas sinaasappelsap met vruchtvlees – uit een pak – zit daar wat betreft vezels weer tussenin.

Bron: Voedingscentrum

Ook interessant