Gezondheid
Hoeveel soorten virussen zweven er eigenlijk rond op aarde?
Al twee jaar hebben we wereldwijd te maken met het coronavirus. Echter is dit niet het eerste virus dat een pandemie veroorzaakt. Daarnaast zijn er ook nog soorten waar we dagelijks mee te maken krijgen.
Een goede vraag is dan ook: hoeveel soorten virussen zweven er eigenlijk op onze aardbol rond? En hoe kwaadaardig zijn ze voor de mens?
Hoeveel soorten virussen?
Het coronavirus heeft een groot effect op ons allemaal. We kunnen er ziek van worden. Maar er bestaan ook nog vele virussen die we niet zien en waar we (bijna) geen last van krijgen. Denk maar eens aan de virussen op je toetsenbord, de toiletbril en op je mobiel. Er bestaat een officiële lijst met daarin alle soorten virussen opgesomd. Dat zijn er in totaal net meer dan 9000. Toch kunnen we een kanttekening maken bij deze lijst. Want alleen al in de darmen van een mens settelen zich 200.000 soorten virussen.
Meer virussen dan sterren
Onderzoekers stellen dan ook dat er miljoenen verschillende soorten ziekteverwekkers bestaan. En daar blijft het niet bij. Want naar schatting zijn er zo’n 10 quintiljoen individuele virussen van al die soorten bij elkaar. Zo’n groot getal is lastig voor te stellen. Maar het betekent dat er meer virussen zijn dan sterren in het heelal en dat ze de helft van het IJsselmeer kunnen vullen.
Lees ook: Kunnen we de coronapandemie al met griep vergelijken? Dít zegt het RIVM
Mensen ziek maken
Nu moet je niet bang zijn dat die 10 quintiljoen virussen allemaal voor een pandemie kunnen zorgen. Maar 200 soorten kunnen kunnen de mens ziek maken. Het is wel goed om in je achterhoofd te houden dat, net zoals bij het coronavirus, een virus zich kan muteren. Een van de ziekteverwekkers die momenteel alleen nog effect hebben op dieren, kan zomaar een mensenbesmetter worden. We moeten dan ook alert blijven. Volgens biologen zijn er naar schatting meer dan 1,6 miljoen virussoorten voor zoogdieren en vogels. Ook al moet een virus eerst direct overspringen op de mens, daar niet te lang over doen en kunnen ze niet al te dodelijk zijn, blijven er nog genoeg ziekteverwekkers over voor ons.
Virus inademen
Natuurlijk komen we niet in aanraking met al die quintiljoenen stofjes die rondzweven. Toch komen er bij het inademen wel vijftig naar binnen. Sta je in de buitenlucht zijn dat er zo’n 125. Ondanks dat je hierdoor dus af en toe een verkoudheid kunt oplopen, zorgt je afweersysteem er verder voor dat de meeste ingeademde virussen weer opgeruimd worden.
Bron | Quest