null Beeld

Hoeveel push-ups kun jij? Het kan de kans op een hartaanval voorspellen…

Dat sporten goed is voor je hart, is al langer bekend. Toch kijken onderzoekers vooral naar je conditie: hoe langer je bijvoorbeeld kunt fietsen, hoe gezonder je hart. Nieuw onderzoek toont echter aan dat het aantal push-ups dat je kunt doen een veel betere voorspeller is voor de kans op hart- en vaataandoeningen. 

Wetenschappers lieten 1.500 mannen een test doen op de loopband. Daarnaast moesten ze ook andere oefeningen doen, zoals push-ups.

Push-ups vs loopband

Tien jaar later keken de onderzoekers hoe het met de gezondheid van de mannen was gesteld. Opvallend genoeg bleek het aantal push-ups veel nauwkeuriger te voorspellen hoe groot de kans op hartproblemen is dan de loopbandtest.

Minder dan 10

Mannen die zich meer dan tien keer konden opdrukken hadden in de tien jaar daarna een kleinere kans op een hartaanval dan degenen die dit aantal niet haalden. Mannen die minstens veertig push-ups konden doen, liepen maar liefst 96 procent minder kans op hartklachten dan degenen die er minder dan tien konden uitvoeren.

Verklaring

Volgens professor Stefanos Kales van de Harvard Medical School is de verklaring hiervoor niet zo heel ingewikkeld. “Mensen die zich vaker kunnen opdrukken, eten vaak al gezonder, bewegen meer en hebben meestal een gezonder BMI, allemaal factoren die je hart gezonder houden.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | New York Times

Foto | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden