Hoeveel kun je nog eten na een maagverkleining?
Als je ernstig overgewicht hebt en het niet lukt om op de gebruikelijke manier af te vallen, kan een maagverkleining helpen. Een chirurg maakt dan je maag kleiner waardoor je minder kunt eten. Maar hoeveel, of hoe weinig, is dat nog?
Na een maagverkleining kun je nog maar kleine porties eten. Per maaltijd ongeveer de hoeveelheid die op een ontbijtbordje past. Als ontbijt of lunch is dat niet meer dan een boterham of twee crackers. Als avondeten kun je, alles bij elkaar, ongeveer tweehonderd gram rijst/aardappelen/groente en vlees eten. Daar zouden zelfs mensen zónder overgewicht van afvallen. De meeste mensen verliezen binnen een jaar dan ook ongeveer 35 tot 40 procent van hun totale gewicht.
Minder honger na maagverkleining
Toch zou je na een maagverkleining niet gek moeten worden van de honger of trek. Omdat je maag zo klein is geworden, heb je namelijk snel een verzadigd gevoel. Ook blijf je langer 'vol' dan normaal en heb je minder zin in calorierijk eten. Daarnaast neemt het hongergevoel af doordat de operatie iets verandert in de werking van je hormonen.
Operatie met grote gevolgen
Hoe ideaal het ook klinkt, een maagverkleining is een operatie met grote gevolgen. Omdat je kleinere porties eet, zul je de rest van je leven vitaminepreparaten moeten slikken. Ook zul je weer opnieuw moeten leren eten. Zo kan het zijn dat je bepaalde soorten voeding niet meer goed verdraagt, kun je ontzettend misselijk worden als je iets zoets of vets eet, eerder overgeven en last krijgen van brandend maagzuur. En omdat je zo snel afvalt, kan je huid heel erg gaan hangen. Een plastisch chirurg kan overtollig huid weghalen, maar zo'n cosmetische operatie wordt vaak niet vergoed.
Hoe krijg je een maagverkleining?
Je kunt in principe alleen een maagverkleining krijgen als je een BMI hebt van tenminste 40. Wanneer je een ziekte of klachten hebt die verergeren door overgewicht, zoals diabetes of hoge bloeddruk, kom je ook met een BMI vanaf 35 in aanmerking. Voor een maagverkleining ga je in eerste instantie naar je huisarts, die kan je doorverwijzen naar een ziekenhuis dat maagverkleiningen uitvoert. Je krijgt dan eerst allerlei onderzoeken om te bepalen of zo'n ingrijpende ingreep bij jou wel echt zinvol zal zijn. Er bestaan verschillende methodes om de maag kleiner te maken. De meest gebruikte zijn de gastric bypass en gastric sleeve.
Meer informatie over maagverkleiningen vind je onder andere op thuisarts.nl.
Bronben | thuisarts.nl, Centrum voor Obesitas Nederland, Nederlandse Stichting over Gewicht
Lees ook
Metamorfose voor Petra (42) die dankzij een maagverkleining 44 kilo verloor
Mogen zwarte patatbakjes bij het plasticafval? Een opfriscursus!
Vergeet huidkleurige bh’s, déze kleur is onzichtbaar onder witte kleding
Bekijk ook
Je katoenen schoenen waterdicht maken: het kan. En met dit simpele trucje is het zo gepiept.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.