Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zoveel koppen koffie heb je écht nodig om van je vermoeidheid af te komen

hoeveel-koppen-koffie-margriet.jpg

Waar de een al stuitert na één kopje koffie, gaapt de ander nog na drie mokken cafeïne. Hoeveel jij van de warme drank nodig hebt om er meer energie van te krijgen, is heel persoonlijk. En nu ook exact te bepalen.

Opvallend genoeg kwam het Amerikaanse leger hierachter. En dat is zo gek nog niet, want soldaten kunnen onder de zware omstandigheden en het gevaar voor eigen leven met weinig slaap bést wat koffie gebruiken.

Begin de dag met… vier (!) koppen koffie

Onderzoekers hebben een exacte maatstaf gevonden waarmee je kunt bepalen hoeveel cafeïne je nodig hebt om moeheid te lijf te gaan en gefocust te blijven. Ze namen tal van onderzoeken naar slapeloosheid onder de loep, met een algoritme als resultaat.

Hun conclusie? Iemand die slecht en/of kort geslapen heeft en om zes uur opstaat, heeft volgens het algoritme om zeven uur én om negen uur ’s ochtends twee koppen koffie (tweehonderd milliliter) nodig om net zo alert te zijn als iemand die acht uur geslapen heeft en totaal geen cafeïne heeft gedronken. Dat zijn dus vier koppen koffie en dat is als je het ons vraagt best een fors aantal. Maar een soldaat heeft natuurlijk wel meer energie nodig dan een gemiddelde werknemer.

Een nachtje (of twee) doorhalen

Werk je ’s nachts? Drink dan twee koppen koffie aan het begin van je dienst, adviseren de onderzoekers. Een aantal dagen en nachten doorhalen? Die soldaten wordt geadviseerd om om twaalf uur ’s nachts, vier uur ’s nachts en vijf uur ’s ochtends twee koppen koffie te nemen. Je (klein)kind zal op zijn volgende festival vast dólblij zijn met deze tip.

App

Jacques Reifman is een van de wetenschappers die het ideale koffiealgoritme ontdekte. “Naar je werk komen, cafeïne drinken en veertig procent scherper zijn voor vier uur lang. Wie wil dat nou niet?”, prijst hij hun onderzoeksresultaat aan in de Wall Street Journal.

Het leger is van plan om het koffiealgoritme dat voor hun soldaten is ontdekt, ook te delen met de rest van de wereld. Ach, zo gul! Er komt dan ook een app die de slimme technologie aanbiedt. Over een poosje kunnen we op onze telefoon dus zien hoeveel koppen koffie we het best kunnen nemen om ons energielevel weer op peil te krijgen. Ook kun je het ritme dan personaliseren tot wanneer jij graag pieken in je energielevel wilt hebben. Wanneer deze app precies te downloaden is en hoeveel het zal kosten, is nog niet bekend.

Alvast je aanbevolen koffieconsumptie berekenen?

Tot die app komt, kunnen koffieleuten deze versimpelde versie van het rekenmodel online al gebruiken. Hiermee kun je zelf gaan onderzoeken of je alerter bent na een bepaald aantal uren slaap in combinatie met een aantal koppen koffie.

En, zit jij met je koffieconsumptie al aardig in de buurt van de voor jou perfecte cafeïne-inname?

Bron | Wall Street Journal, 2B-Alert
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant