Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hoeveel kleiner is de kans dat je griep krijgt met de griepprik?

griepprik.jpg

In oktober en november krijgen zo’n 6 miljoen Nederlanders een uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik. De werking is niet helemaal waterdicht: je kunt nog steeds ziek worden, al is het vaak wel minder ernstig. Hoeveel kleiner is de kans dat je griep krijgt met de griepprik?

De griepprik is er voor mensen van 60 jaar en ouder en voor volwassenen en kinderen met een medische aandoening, zoals diabetes of astma. Zij lopen meer risico om ernstig ziek te worden van de griep. 60-plussers komen voor de prik in aanmerking omdat zij – hoe fit ze zich misschien ook voelen – een minder actief afweersysteem hebben vanwege hun leeftijd.

Veertig procent minder kans op griep

Helemaal waterdicht is de werking van de prik helaas nooit. Het vaccin beschermt namelijk ‘alleen’ tegen de virussen waarvan deskundigen denken dat ze dit griepseizoen het meest zullen rondwaren. Soms komt er een net iets andere griep dan verwacht of blijkt een ander virus overheersend. Toch is de gratis griepprik de beste manier om jezelf én je omgeving (want met de prik verklein je ook de kans dat andere mensen ziek worden) te beschermen tegen de ernstige gevolgen van de ziekte. De kans om griep te krijgen is gemiddeld 40 procent lager als iemand een griepprik heeft gehad. Dat is aanzienlijk.

Toch griep? Vaak minder ernstig ziek

Krijg je het na de griepprik toch te pakken? Dan word je meestal minder ernstig ziek. Kortom, met de griepprik is de kans groter dat je geen griep krijgt. Of dat je, als je toch ziek wordt, sneller en beter herstelt.

Jaarlijks overlijden 2.700 mensen aan de gevolgen van griep

Griep krijgen is een ernstiger zaak dan je misschien zou denken. Begin deze eeuw bleek uit onderzoek dat er elk jaar gemiddeld 1.400 tot 2.700 Nederlanders aan de gevolgen van griep overlijden. Uit een recente studie blijkt dat die aantallen nog hoger liggen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zal deze studieresultaten binnenkort bekendmaken.

Bron | rivm.nl
Foto | iStock

Ook interessant