null Beeld

Hoeveel invloed heeft de volle maan nu écht op je?

Volle maan... In sprookjes verandert hij mensen in weerwolven. Maar er zijn ook legio voorbeelden van minder bloeddorstige verhalen, aannames en stellingen over de invloed van de volle maan op mensen.

Zo wordt er beweerd dat er tijdens volle maan meer kinderen worden geboren, vrouwen die dag extra vruchtbaar zijn én dat meer mensen worden opgenomen in een ziekenhuis of een misdrijf plegen. Bewijzen hiervoor zijn er echter niet.

Invloed van volle maan

Verschillende onderzoeken spreken elkaar óf tegen óf sluiten dat verband ronduit uit. Veel mensen zeggen ook dat ze een minder goede nachtrust hebben als het volle maan is, dat ze heftig dromen of juist uren naar het plafond staren. Maar ook over de relatie tussen ons slaapgedrag en volle maan, het zogenaamde ‘maanritme’, bestaan twijfels. Wellicht is er sprake van de zogenaamde ‘confirmatiebias’; mensen onthouden gebeurtenissen beter als ze tijdens volle maan plaatsvinden. Vinden dezelfde impactvolle gebeurtenissen plaats als het géén volle maan is, dan worden ze niet meegenomen in de veronderstelde relatie tussen of het al dan niet volle maan is en hoe we ons dan voelen.

Waarheid of rijke fantasie?

Is het dan ronduit onzin als iemand hardop zegt dat-ie ‘last’ heeft van de volle maan? Je bent geen uitzondering als je ervaart dat je in de dagen voor en tijdens volle maan misschien net iets anders functioneert dan normaal. De maan is de planeet die het dichtst bij de aarde staat (al is de afstand nog steeds zo’n 384.400 kilometer) en blijft alleen al door haar overduidelijke aanwezigheid niet onopgemerkt. Wie zegt die invloed ook daadwerkelijk te merken, heeft het meestal over ineens onverklaarbaar boos, verdrietig of bang zijn. Over onrustig of anders slapen, prikkelbaar zijn of juist enorm veel energie hebben. De vraag is alleen: is die ‘maantheorie’ ook echt waar? Of is het slechts de uitkomst van een rijke fantasie?

De maan trekt

Petra Stam denkt dat het waar is dat de maan invloed kan hebben op hoe je je voelt. Zij is onder andere coach en coauteur van het boek 'In het licht van de maan', waarin ze tips geeft over hoe je volgens het ritme van de maan kunt leven. “De maan trekt water aan en stoot het ook weer af en zorgt daarmee voor eb en vloed. Wij mensen bestaan voor bijna zeventig procent uit water, dus je zou zeggen dat de maan ook invloed heeft op óns. Ik zie het water als symbool voor onze emoties en gevoelens, waar de maan als het ware aan ‘trekt’. En dat kan bijvoorbeeld onrustige nachten opleveren of intense dromen.”

Hoogsensitiviteit

Ook trainer en coach Femke de Grijs ziet een verband tussen de stand van de maan en hoe we ons voelen. Op haar website femkedegrijs.nl koppelt ze het eventuele verband met name aan het psychologische fenomeen van hoogsensitiviteit. Ongeveer twintig procent van de mensen zou hoogsensitief zijn en daarmee in staat om subtiele informatie waar te nemen, deze intens te beleven en diepgaand te verwerken. Het zouden juist hoogsensitieve mensen kunnen zijn die de invloed van de maan ‘voelen’ en er onrustig of emotioneel van worden. Femke de Grijs: “Met name mensen die hun hoogsensitiviteit (nog) niet goed herkennen, zouden daar last van kunnen hebben.”

Even stilstaan

Petra Stam raadt aan, die eventuele invloed van de volle maan op ons functioneren, vooral praktisch te benaderen. “De maan is cyclisch. Met elke nieuwe cyclus wordt een nieuwe fase geboren. Volle maan is een goed moment om heel even de tijd te nemen om te kijken op welke plek je staat, om te beginnen in je hoofd. Wat heb je de afgelopen weken bereikt? Wat zijn je plannen en doelen voor de nieuwe cyclus?” Daarbij stilstaan is niet nieuw: onze voorouders leefden via maankalenders en dachten zelfs dat het hiernamaals op de maan te vinden was. Maar ook in onze tijd wordt in bepaalde sectoren serieus rekening gehouden met de stand van de maan. Biodynamische landbouwbedrijven zaaien en planten bijvoorbeeld aan de hand van maankalenders, omdat dan alles beter zou groeien.

Contact met het moment

De invloed van volle maan is niet per se op ‘harde’ of rationele feiten gebaseerd. Maar dat hoeft ook niet, vindt Petra Stam. Voor wie ervoor openstaat kan het fenomeen een aanleiding zijn om ‘contact te maken met het moment’. Petra Stam: “Ik nodigde in de dagen voor volle maan een tijdlang mijn vriendinnen uit om met elkaar te praten over wat er die maand in onze levens speelde. Op die manier sloten we een periode af, en maakten we ‘ruimte’ voor een nieuwe cyclus.”

Sommige mensen kiezen ervoor om van de nieuwe maancyclus een spirituele ervaring te maken. Er zijn mensen die buiten in het schijnsel van het maanlicht een zuiveringsritueel uitvoeren. Dat doen ze door op te schrijven waar ze op dat moment afscheid van willen nemen en dat papiertje te verbranden of te begraven. Of ze schrijven positieve gedachten op, zoals ‘ik heb vertrouwen’ of ‘ik ben veilig’.

Vollemaanfeesten

Voor wie van de volle maan een echte happening wil maken, bestaan er zelfs zogenaamde ‘Esbats’: vollemaansfeesten in de buitenlucht, waarbij speciale kaarsen, sieraden en kleding worden gebruikt om de godin van de maan gunstig te stemmen. Voor de meeste mensen gaat deze ‘maanverering’ waarschijnlijk veel te ver. Maar je kunt er ook nuchter naar kijken, zoals schrijfster en ‘moderne heks’ Susan Smit, die de waarde van vollemaanfeesten onderschrijft.

Bewustzijn en aandacht

Susan zegt erover op happinez.nl: “Je hoeft heus niet naakt onder de volle maan te gaan dansen, weigeren het huis uit te gaan en alleen je nagels te knippen bij de maan in haar vierde kwartier. Maar misschien zul je de wind in je rug voelen als je nog even wacht tot de nieuwe maan met de start van een nieuw project en je jezelf toestaat uit te rusten tijdens de periode naar de volle maan.” Volgens Susan Smit gaat het in de ‘maantheorie’ dus uiteindelijk om bewustzijn en aandacht. Daarbij luister je naar wat je intuïtie je te zeggen heeft. En maak je een nieuwe start. Met of zonder de maan als compagnon.

null Beeld

Dit interview verscheen eerder in Margriet 2018-45. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Artikelen ontvangen in je mailbox? Ga naar margriet.nl/nieuwsbrief.

Tekst | Liesbeth Smit

Beeld | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden