Margriet logo
null Beeld

Hoesten bij een hartaanval blijkt juist níet te helpen

Je hebt het vast ook wel eens gehoord: als je alleen bent en een hartaanval krijgt, kan stevig hoesten je redding zijn. Het is een uitspraak die al ruim twintig jaar rond gaat, en de afgelopen maanden weer veel wordt gedeeld op Facebook. Zoals veel kettingverhalen op het internet, is ook dit een fabel. Hoesten bij een hartaanval zou helemaal niet helpen. Sterker nog, het kan de situatie zelfs erger maken. 

Dit gerucht gaat al sinds 1999 en heeft inmiddels wereldwijd al miljoenen mensen bereikt online.

Hoesttherapie

Het advies is waarschijnlijk gebaseerd op de zogenaamde hoesttherapie die cardiologen wel eens toepassen tijdens een behandeling. Ze vragen dan iemand met ernstige hartritmestoornissen om hard te kuchen. Volgens de Hartstichting verhoogt dit hoesten de druk in de borstkas, en wordt daardoor de bloedstroom iets beter. Zo kan soms een hartstilstand voorkomen worden, maar alleen als dit gedaan wordt in een ziekenhuis, onder professionele begeleiding.

Mensen denken daarom dat je dit zelf ook toe kunt passen tijdens een hartaanval, maar dat is niet het geval. Er is geen enkel bewijs dat stevig hoesten kan helpen tijdens een hartaanval. En wanneer je een hartstilstand hebt, ben je volgens de Hartstichting binnen enkele seconden bewusteloos en dus helemaal niet in staat om te kuchen.

Rustig blijven

Volgens de Hartstichting is het bij een hartaanval belangrijk om zo rustig mogelijk te blijven, en dus vooral niet stevig te hoesten. Als de symptomen ook in rust langer dan vijf minuten aanhouden, bel dan direct 112. Probeer in de tussentijd te gaan liggen, en rijd vooral niet zelf naar het ziekenhuis. Dat is niet alleen gevaarlijk, maar zorgt er ook voor dat het een stuk langer duurt voor de behandeling gestart kan worden.

Lees ook:

Symptomen van een hartaanval zijn bij vrouwen vaak anders, zou jij ze herkennen?

Bron | NU, Hartstichting

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden