Margriet logo
null Beeld

Hoestdrank Ambroxol wordt nu getest als mogelijk middel tegen Parkinson

De ziekte van Parkinson is een relatief veelvoorkomende hersenaandoening, waar ongeveer vijftigduizend mensen in ons land aan lijden. Op dit moment is er geen medicijn tegen deze ziekte. Maar nieuw onderzoek is daar wel weer een stapje dichterbij. Een opvallend – al bestaand – medicijn zou mogelijk Parkinson kunnen vertragen: Ambroxol. Het middel wat te koop is als als hoestdrank.

Op dit moment is er nog geen medicijn dat de ziekte van Parkinson kan stoppen, afremmen of terugdraaien. Er zijn alleen middelen die de symptomen behandelen. Daarom zijn wetenschappers in Londen erg hoopvol nu dit onderzoek voorzichtig positieve resultaten laat zien.

Ambroxol

Ambroxol is een middel dat in veel Europese landen gebruikt wordt bij bronchitis en andere aandoeningen aan de luchtwegen. Het maakt de verwijdering van slijm makkelijker, en hoesten minder pijnlijk. Het is daarnaast ook een ontstekingsremmend middel. Het is onder andere te koop als hoestdrankje of zuigtablet tegen keelpijn en hoesten. Ambroxol bestaat al sinds de jaren zeventig, maar wordt nu dus onderzocht als medicijn tegen Parkinson.

Lees ook: Dit is wat je wilt weten over hersenveroudering door Parkinsonisme

Afzwakking van hersencellen vertragen

Parkinson ontstaat wanneer de hersenneuronen verzwakken of afsterven, en er niet voldoende dopamine wordt aangemaakt. Hierdoor worden de spieren niet meer goed aangestuurd. In veel gevallen kunnen de cellen in de hersenen afvalstoffen niet meer goed afvoeren. Ambroxol zou kunnen helpen, omdat het middel in het ruggenmerg terechtkomt. Daar kan het de hersencellen, van de patiënten bereiken, die invloed hebben op Parkinson. In dit medicijn zit een speciaal eiwit, GCase, wat er voor zorgt dat de hersenen afvalstoffen beter kunnen afvoeren. Daardoor wordt de verzwakking van hersencellen vertraagt.

Niet zelf testen

Het zal waarschijnlijk nog een tijd duren tot het hele onderzoek klaar is. De eerste test met zeventien patiënten was in ieder geval een succes. De onderzoekers raden patiënten af om zelf grote doseringen van Ambroxol te nemen. Tot er meer informatie is over de werking van het medicijn, wordt aangeraden het alleen te gebruiken zoals voorgeschreven, voor benauwdheid en hoesten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | University College London, Parkinson Vereniging, Parkinson News Today

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden