null Beeld

Hoe zon je verstandig? Nou zo!

Genieten van de zon kan altijd, áls je het maar verstandig doet. Met deze tips kun je je huid op de juiste manier beschermen.

Zonnebrandcrème kiezen

Het is altijd handig om een zonnebrandcrème in je tas te hebben. Zelfs op een bewolkte dag is de kracht van de zon groot. De wolken kaatsen zonlicht namelijk terug naar de aarde. Dus ook in dit geval kun je je beter insmeren met zonnebrandcrème om verbranding te voorkomen. Maar welke factor is het beste?

Hoeveel bescherming een crème tegen UVB (verbranding) biedt, wordt aangegeven met de Sun Protection Factor (beschermingsfactor of SPF). Maar met welke factor kun je het beste smeren? De factor die geadviseerd wordt, is afhankelijk van je huidtype. Op kwf.nl kun je je huidtype bepalen en vind je welke factor passend is bij jouw huidtype.

In het algemeen geldt: smeer je in Nederland bij dagelijkse buitenactiviteiten in met factor 15. Gebruik factor 30 als je uitgebreid gaat zonnen of op buitenlandse zon- en wintersportvakanties gaat. Smeer kinderen in met minimaal factor 30. Houd kinderen jonger dan 1 jaar helemaal uit de directe zon.

Onder de parasol

Ook al kun je onder een parasol genieten van schaduw en een beetje verkoeling, het houdt de UV-straling van de zon helaas niet tegen. Daarnaast wordt de UV-straling ook weerkaatst via tegels, muren en water. Smeer jezelf daarom ook in als je onder een parasol zit.

Een T-shirt tegen de zon?

Net als een parasol houdt een T-shirt de UV-straling van de zon niet tegen. Een zomers T-shirt kun je vergelijken met zonnebrandcrème met factor 10. Donkere T-shirts en dichtgeweven stof weert de zon al wat meer, maar nog steeds niet voldoende. Ben je van plan om op een zonnige dag buiten te vertoeven? Smeer je dan toch goed in. Een pet helpt wel tegen verbranding in het gezicht. Daarnaast bestaat er ook UV-werende kleding.

Voorgebruinde huid is niet altijd beter

In de winter duiken veel mensen onder de zonnebank om alvast een bruine tint op te doen. Sommigen denken zelfs dat zij zo goed voorbereid zijn op de stralen van de zon. Maar een al gebruinde huid is geen zekerheid voor extra bescherming tegen verbranding. Ook wanneer je zelfbruiningsmiddel gebruikt, geeft dat geen extra bescherming. Dus ook al ben je al een beetje gebruind, smeer je voor de zekerheid toch maar goed in.

Houdbaarheid zonnebrandcrème

Heb je nog zonnebrandcrème staan van de vorige zomer, dan kun je die nog gebruiken. Een crème is na aankoop nog één tot twee jaar houdbaar. Houd er rekening mee dat de beschermingsfactor lager wordt na opening of als de crème warm is geworden. Het middel geeft dan niet altijd meer volledige bescherming. Bewaar je zonnebrandcrèmes dus niet te lang en niet in de volle zon.

In het water

‘Waterproof’ of ‘waterresistant’ betekent dat een zonnebrandcrème na het zwemmen beter op de huid blijft zitten dan een product waar dat niet op staat. De wet vereist bij gebruik van de term ‘waterproof’ dat na veertig minuten zwemmen de beschreven SPF nog steeds gehaald wordt. Dat wil zeggen dat als er op een fles ‘waterproof’ staat, dit niet betekent dat je na die ene keer insmeren je de hele dag in en uit het zwembad kunt springen. Niet alleen het water verwijdert een deel van je zonnebrandcrème, ook door het afdrogen verdwijnt een deel. Kortom: het is verstandig om je steeds na het zwemmen opnieuw in te smeren.

Dit doet UV-licht met je huid:

Lees ook > Wat je kunt doen als je verbrand bent

Bronnen: Dokterdokter.nl – Jan Willem Wensink – Kwfkankerbestrijding.nl

null Beeld

De hele maand juni biedt Margriet vrolijke workshops en events, fantastische winacties en kortingen, spontane ‘happy hours’ met nog meer weggeefacties, en allerlei nieuwtjes en video’s waar we blij van worden. Speciaal voor jou geselecteerd zijn een aantal vrolijke workshops. Zit er wat leuks voor je bij? Kijk snel op:Margriet.nl/happydays

Voor veel mensen is urenlang bakken in de zon de ultieme vorm van ontspanning. Helaas is onze huid daar niet geschikt voor. Om ervoor te zorgen dat jij toch zorgeloos kunt genieten van de zon heeft Margriet in samenwerking met Collistar een workshop zonverzorging georganiseerd. Doe mee!

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden