Margriet logo
Hoe werkt ons ‘gezonde’ bruine vet? Onderzoekers zijn dichterbij een antwoord Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hoe werkt ons ‘gezonde’ bruine vet? Onderzoekers zijn dichterbij een antwoord

Er wordt vaak gedacht dat vetweefsel slecht voor je is. Maar wist je dat er verschillende soorten vetten zijn? Zo heeft bruin vet juist een positief effect op je lichaam en je gewicht. Hoe dat kan was nog onduidelijk, maar onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zijn weer een stap dichterbij het antwoord gekomen.

In ons lichaam is zowel bruin als wit vet aanwezig. Wit vet wordt door het lichaam opgeslagen en bevindt zich vaak rondom je organen (ook wel visceraal vet genoemd) en achter de huid. Dit vetweefsel kan zorgen voor overtollig vet en overgewicht. Het bruine vetweefsel daarentegen wordt niet opgeslagen, maar verbrandt suiker en vet en zet dit om in warmte. Dat is fijn, want dit zorgt voor een aangename lichaamstemperatuur. Daarbij wordt deze temperatuur ook op peil gehouden. Het bruine vet wordt gestimuleerd door kou, maar hoe dat precies zit, was nog niet duidelijk.

Bruine vetcellen

Onderzoekers van het LUMC besloten uit te zoeken hoe het bruine vetweefsel precies werkt en waarom het juist door kou gestimuleerd wordt. Daarover zegt hoogleraar endocrinologie Patrick Rensen: “Als we het koud hebben, sturen onze hersenen via zenuwen een signaal naar bruin vetweefsel. Dit signaal activeert bruine vetcellen, die op hun beurt suiker en vetmoleculen uit het bloed verbranden. Hierbij komt niet alleen CO2 vrij dat wordt uitgeademd, maar ook warmte die ons lichaam verwarmt.”

Rensen en zijn mede-onderzoekers hebben ontdekt dat er een zogenoemde ‘aan-knop’ is op die bruine vetcellen. Deze wordt aangezet door een signaal dat vanuit de hersenen komt en wordt ook wel de beta-2-receptor genoemd. “Met deze kennis kunnen we nieuwe stimulatoren maken die bruin vet activeren.” De onderzoekers zijn blij met de uitkomsten en zien mogelijkheden om bepaalde aandoeningen aan te pakken. “Deze aanpak kan in theorie diabetes type 2 en hart- en vaatziekten tegengaan omdat activatie van bruin vet door kou niet alleen lichaamsvet, maar ook de hoeveelheid glucose en cholesterol in het bloed vermindert.”

Meer onderzoek nodig

Voordat er daadwerkelijk behandelingen met deze beta-2-receptorstimulatoren gedaan kunnen worden, is verder onderzoek nodig. Toch hoopt Rensen wel dat mensen met een hoog risico op diabetes type 2 en/of hart- en vaatziekten hier uiteindelijk mee behandeld kunnen worden. “De eerste stap wordt het zoeken naar een stof die deze receptor alleen op bruine vetcellen ‘aan’ zet.” Omdat de beta-2-receptor ook op andere weefsels in ons lichaam voorkomt, is het zaak om op zoek te gaan naar een manier om deze alleen aan te zetten op de bruine vetcellen. “We moeten dus eerst een manier vinden om dergelijke stimulatoren heel specifiek naar bruin vet te sturen. Op die manier kunnen we bijwerkingen van deze stimulatoren elders in het lichaam voorkomen.”

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden