Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hoe werkt het coronavaccin dat goedgekeurd is?

syringe-on-blue-background.jpg

Eerder deze week is het eerste coronavaccin goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau EMA. Het gaat om de coronaprik van Pfizer en BioNtech. Maar hoe werkt dat coronavaccin eigenlijk precies? We zochten het uit.

Het gaat om een zogenoemd mRNA-vaccin, dat 95 procent effectief is.

Een mRNA-vaccin

Het coronavaccin van Pfizer is dus een mRNA-vaccin; iets wat je misschien niet zo veel zegt. Daarom leggen we uit hoe het coronavaccin werkt. Een mRNA-vaccin brengt heel kleine vetbolletjes in je lichaam, met daarin een stukje (nagemaakte) genetische code zoals in het coronavirus aanwezig is. Die stukjes erfelijk materiaal van een virus heten mRNA en zijn eigenlijk vergelijkbaar met het menselijk DNA. Een vaccine met mRNA heeft geen effect op het menselijk DNA.

Lees ook:
Moeten we ons zorgen maken over de nieuwe coronamutatie?

Afweerstoffen

In je lichaam worden die stukjes mRNA vervolgens omgezet in zogenoemde spikeproteïnen, een eiwit van het virus. Je lichaam signaleert het ‘neppe’ virusdeeltje en gaat daardoor échte virusonderdeeltjes produceren. Vervolgens wordt het immuunsysteem getriggerd, waardoor je antistoffen tegen het virus aan gaat maken. Je lichaam wordt op die manier getraind om het virus te herkennen én is klaar om het meteen aan te vallen in je lichaam. Wanneer je op een later moment in de toekomst in aanraking komt met het coronavirus, wordt het dus veel sneller gedood. Zo bouw je immuniteit tegen het coronavirus op. Hoe lang het coronavaccin werkt en je dus immuun bent, is volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) nog niet bekend. Het kan zijn dat het een jaarlijks terugkomende vaccinatie wordt.  

95 procent effectief

Uit de meest recente onderzoeken blijft dat het coronavaccin 95 procent effectief is. Dat betekent dat van de honderd mensen die zonder vaccin corona met klachten zouden krijgen, er na vaccinatie nog maar vijf mensen COVID-19 met symptomen krijgen. Ook bij deelnemers aan de studies die tot de risicogroepen behoren, zoals mensen met longaandoeningen, diabetes en hoge bloeddruk is dezelfde effectiviteit gezien van 95%. Ook bij ouderen blijkt dat het coronavaccin goed werkt.

Besmettelijkheid

Het is volgens het CBG dus zeker dat het vaccin ervoor zorgt dat mensen niet ziek worden. Hoe het coronavaccin werkt op het gebied van besmettelijkheid, is echter nog niet duidelijk. Het kan zijn dat iemand de ziekte niet krijgt, maar toch het virus in zich heeft, een ander kan besmetten. Hier wordt momenteel meer onderzoek naar gedaan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, Pfizer
Beeld | Getty Images

Margriet 01 ligt nu in de winkel! Een extra dik nummer met daarin je grote jaarhoroscoop, vuurwerk (maar dan in de keuken), een jaaroverzicht, fitte voornemens en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant