null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Hoe werken de coronavaccins met mRNA-techniek?

Twee van de drie verschillende coronavaccins waarmee op dit moment geprikt wordt, zijn zogenoemde mRNA-vaccins. De prikken van Pfizer en Moderna zijn gemaakt met deze nieuwe, moderne techniek. Maar hoe werkt zo'n coronavaccin eigenlijk precies? We zochten het uit.

Bij zowel Moderna als Pfizer gaat het om een zogenoemd mRNA-vaccin, dat meer dan negentig procent effectief is.

Een mRNA-vaccin

Als je een coronavaccin van Moderna of Pfizer krijgt, krijg je dus een mRNA-vaccin; iets wat je misschien niet zo veel zegt. Daarom leggen we uit hoe het coronavaccin werkt. Een mRNA-vaccin brengt heel kleine vetbolletjes in je lichaam, met daarin een stukje (nagemaakte) genetische code, zoals in het coronavirus aanwezig is. Die stukjes erfelijk materiaal van een virus heten mRNA en zijn eigenlijk vergelijkbaar met het menselijk DNA.

Lees ook:

Moeten we ons zorgen maken over de nieuwe coronamutatie?

Afweerstoffen

In je lichaam zorgen die stukjes mRNA, uit het coronavaccin, er vervolgens voor dat je lichaam zélf een onderdeel van het virus aanmaakt, de zogenoemde spikeproteïnen. Hieruit kan geen nieuw virus ontstaan, maar het zorgt er wel voor dat je lichaam in actie komt. Het immuunsysteem wordt getriggerd, waardoor je antistoffen tegen het virus aan gaat maken. Je lichaam wordt op die manier getraind om het virus te herkennen én is klaar om het meteen aan te vallen in je lichaam. Wanneer je op een later moment in de toekomst in aanraking komt met het coronavirus, wordt het dus veel sneller gedood. Zo bouw je immuniteit tegen het coronavirus op. Hoe lang het coronavaccin werkt en je dus immuun bent, is volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) nog niet bekend. Het kan zijn dat het een jaarlijks terugkomende vaccinatie wordt.

Geen effect op DNA

Een vaccin met mRNA heeft geen effect op het menselijk DNA; iets waar veel mensen zich wel zorgen over maken. Diederik Gommers legde dat eerder op de volgende manier uit op Instagram: “Voor het omzetten van RNA in DNA heb je een enzym nodig, reverse-transcriptase, en dat is aanwezig in enkele virussen, zoals bijvoorbeeld hepatitis-B of HIV. Dit enzym zit niet in het vaccin en is ook niet aanwezig in jouw cellen. En dus kan het RNA niet zomaar worden omgezet en bij je DNA komen.”

Ruim negentig procent effectief

Uit de meest recente onderzoeken blijft dat het coronavaccin van Pfizer 95 procent effectief is. Dat betekent dat van de honderd mensen, die zonder vaccin corona met klachten zouden krijgen, er na vaccinatie nog maar vijf mensen COVID-19 met symptomen krijgen. Bij Moderna gaat het om 94 procent. Ook bij deelnemers aan de studies die tot de risicogroepen behoren, zoals mensen met: longaandoeningen, diabetes en hoge bloeddruk is dezelfde effectiviteit gezien van 95 procent. Ook bij ouderen blijkt dat een coronavaccin met mRNA-techniek goed werkt; vandaar dat deze bij kwetsbare groepen vaak gebruikt worden.

Besmettelijkheid

Het is volgens het CBG dus zeker dat de coronavaccins, die we in Nederland gebruiken, ervoor zorgen dat mensen niet ziek worden. Hoe het coronavaccin werkt op het gebied van besmettelijkheid, is echter nog niet duidelijk. Het kan zijn dat iemand de ziekte niet krijgt, maar toch het virus in zich heeft, een ander kan besmetten. Wel wijzen steeds meer onderzoeken erop dat een prik er ook voor zorgt dat je anderen minder snel ziek maakt: uit twee eerdere studies blijkt dat die kans zelfs met meer dan negentig procent zou afnemen.

Bron | College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, Pfizer, Rijksoverheid

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 14 ligt nu in de winkel! In dit Pasen-nummer vind je de lekkerste recepten en leukste DIY's voor Pasen, lente-fietsroutes door heel Nederland, tien pagina's puzzelen, een 4-weken krachtplan en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden