null Beeld

Hoe weet je of je tandenknarst in je slaap?

Je doet het wel, maar weet het niet: tandenknarsen als je slaapt. Tot je tandarts of partner erover begint. Hoe voorkom je dat je je tanden onbewust 'verknarst'? 

Knarsen en het klemmen van de tanden, ook wel bruxisme genoemd, worden allebei veroorzaakt door een hyperactief kauwstelsel. Het is normaal dat je kaak samentrekt als je slaapt, maar als je knarst is deze samentrekking zo sterk, dat je tanden over elkaar gaan schuren. Hierdoor kunnen ze slijten. Bij langdurig knarsen, slijt ook het tandglazuur, waardoor het tandbeen open komt te liggen.

Ongeveer acht procent van de volwassenen van middelbare leeftijd 'doet' aan tandenknarsen. Met de leeftijd lijkt het minder te worden.

Waarom zo hyper?

Waarom dat kauwstelsel zo hyper is, heeft vermoedelijk iets met het centrale zenuwstelsel te maken. Ook blijkt stress een grotere rol te spelen dan men vroeger dacht: het verergert het tandenknarsen aanzienlijk en kan het zelfs veroorzaken. Het schijnt ook dat mensen die zeer gemotiveerd en gedreven zijn vaker tandenknarsers zijn. Verder hebben rokers er vaker last van en kan cafeïne het knarsen verergeren. Bij veertig tot zestig procent van de knarsers is het erfelijk bepaald.

Geen centimeters

Vrijwel iedereen heeft wel een periode in zijn of haar leven waarin wordt getandenknarst. Dit gaat meestal vanzelf weer over. Door een nachtje knarsen verdwijnen ook niet meteen centimeters van je tanden. Volgens tandkundigen gaan er, als je knarst, per jaar maar een fractie van een millimeter van je tanden af. Je moet dus jaren knarsen voor je effect ziet. Maar daar wil je als verstokte tandenknarser waarschijnlijk niet op wachten. Bovendien kan het knarsende geluid behoorlijk irritant zijn voor je partner.

5 knarssignalen

Maar hoe weet je nou of je knarst? Vijf signalen:

  1. Je wordt wakker met pijnlijke kaakspieren.
  2. De randen van je (hoek)tanden zijn niet meer puntig, maar platter.
  3. Je wordt wakker met hoofdpijn
  4. Als je met je tong je wang voelt, is het rafelig
  5. Warm of koud drinken en zoet of zuur eten doet pijn aan je tanden.

4 anti-knarstips

Wanneer je af en toe met je tanden knarst is er geen reden om je zorgen te maken. Maar bij geregeld tandenknarsen kun je dit zelf doen:

  1. Voorkom tanderosie; dit versnelt de slijtage.
  2. Slaap voortaan met een bitje. Deze helpt je tanden beschermen en je went er snel genoeg aan. De tandarts kan een bitje op maat voor je maken (splint). Deze wordt door de zorgverzekering niet vergoed vanuit het basispakket, maar wel vanuit sommige aanvullende pakketten.
  3. Probeer stress te voorkomen of te verminderen, bijvoorbeeld met mindfulnessoefeningen.
  4. Neem een andere slaaphouding aan.

Bron | tandartsplein, chronomed, gezondnu

Wat vertelt je mond over je gezondheid?

Wittere tanden? Voeg dit toe aan je thee.

Waarom je vandaag nog met flossen kunt stoppen

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden