null Beeld

Hoe weet je of je een maagzweer hebt?

Oprispingen, zuur, krampen… Allemaal maagklachten die veel voorkomen. 
Meestal zijn ze onschuldig, maar dat maakt ze niet minder lastig. 
En soms duiden ze wel degelijk op iets ernstigs. In Margriet 27 (2016) vind je een beknopt overzicht van 
de meest voorkomende klachten en wat je ertegen kunt doen. Hier lees je wat een maagzweer is.

Vraag: wat is het en wat voel je?

Antwoord: bij een maagzweer heeft een ontsteking letterlijk een gat geslagen in het maag-slijmvlies, waardoor de maagwand direct blootstaat aan het zure maagsap. De maagwand bevat veel zenuwen, vandaar dat dit ontzettend pijn doet, vooral direct na het eten. Ook een zweer in de twaalfvingerige darm (het stukje dunne darm net onder de maag), wordt een maagzweer genoemd. Zo’n zweer geeft vooral pijn als de maag leeg is.

Vraag: hoe ontstaat het?

Antwoord: tot ver in de jaren tachtig werd gedacht dat stress de hoofdoorzaak was, maar dankzij de moedige dokter Barry Marshall weten we nu dat de boosdoener meestal de bacterie Helicobater pylori is. Marshall werd door collega’s voor gek verklaard. Ten einde raad slikte hij een drankje met de bacterie, ontwikkelde een maagzweer en genas zichzelf met antibiotica. Hij kreeg er de Nobelprijs voor. Ook het langdurig gebruik van pijnstillers als aspirine en ibuprofen kan tot een maagzweer leiden.

Vraag: is het gevaarlijk?

Antwoord: Ja. Je kunt bijna niet meer eten. Er kan ook een maagbloeding optreden, of zelfs een maagperforatie. Die laatste twee zijn redenen om direct naar de spoedeisende hulp te gaan.

Vraag: wat kun je ertegen doen?

Antwoord: als de maagzweer door middel van een kijkonderzoek (gastroscopie) is bevestigd en de ‘maagzweerbacterie’ de oorzaak blijkt te zijn, krijg je twee soorten antibiotica en een maagzuurremmer. De meeste patiënten genezen dan volledig. Als er geen sprake is van een bacteriële infectie, krijg je alleen maagzuurremmers, zodat het gat in het maagslijmvlies kan helen.

Vraag: wat kun je beter wel en niet eten?

Antwoord: voeding heeft voor zover bekend geen invloed op het ontstaan van een maagzweer, maar deskundigen raden aan gevarieerd en vezelrijk te eten, volgens de Schijf van Vijf. Zorg dat er tenminste drie uren zitten tussen de laatste maaltijd en het naar bed gaan. Tot ver in de jaren tachtig werd maagzweerpatiënten geadviseerd grote hoeveelheden melk te drinken. Veel ziekenhuizen behandelden hun maagzweerlijders zelfs met het zogenoemde Sippy-dieet, genoemd naar de Amerikaanse maagspecialist Bertram Sippy, dat vrijwel volledig bestond uit melk. Het idee was dat de calcium in melk het maagzuur neutraliseert en zo tot genezing leidt. Nu weten we dat hiervoor nauwelijks aanwijzingen zijn. Uit onderzoek bleek wel iets anders. Patiënten die met de melkkuur werden behandeld, liepen een astronomisch verhoogd risico op een hartinfarct.

Tekst: melchior meijer.

null Beeld

Dit artikel vind je ook in Margriet 27 (2016). Hierin vind je een beknopt overzicht van de meest voorkomende maagklachten en wat je er tegen kunt doen. Nabestellen? Dat kan via Tijdschrift365.nl

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden