null Beeld

Hoe weet je of een brood gezond of juist óngezond is?

Volkoren is soms maar halfvolkoren en een bruin brood is soms eigenlijk gewoon een wit brood. Begint het je al te duizelen? Hoe weet je nou of je een gezond brood koopt?

Volgens bakker en auteur van het boek ‘Een boek over brood’ Issa Niemeijer betekent het niet perse dat hoe donkerder een brood is, hoe gezonder het brood is. "Aan het begin van de coronacrisis merkte ik dat veel klanten donkere broden kochten. Iedereen wilde op zijn gezondheid letten. Naarmate we de teugels mochten laten vieren gingen de lichtere baguettes weer vaker over de toonbank."

Donker geverfd brood gezond?

Collega bakker Fred Tiggelman legt uit: "Veel bruine broden, met name in de supermarkt, zijn donkerder geverfd door moutextract toe te voegen. Consumenten denken dan dat ze gezond bezig zijn, maar qua voedingswaarden is het gewoon witbrood met een kleurtje."

Oké, maar hoe weet je dan wel of je een gezond brood te pakken hebt? Beide bakkers zeggen dat je het best altijd voor volkorenbrood kan gaan. Een brood mag zichzelf volkoren noemen als alle delen van de graankorrel gebruikt zijn. "Helaas gaan door het industrieel malen veel mineralen en vitamines uit de kiem van de graankorrel bij supermarktbroden verloren," zegt Tiggelman. "Die kiemdelen worden uit het meel verwijderd, juist omdat ze veel vetten bevatten en het brood daardoor minder lang houdbaar is."

Wit brood niet altijd slecht

Nog iets om op te letten: wanneer je bloem bij de ingrediënten ziet staan weet je zeker dat het geen volkorenbrood is. Ook alleen het woord tarwemeel zegt weinig: tarwe is slechts de graansoort en hoeft niet volkoren te zijn.

Ook over witbrood bestaan veel broodje aap-verhalen. Bruin volkoren brood is de betere keuze, maar niet al het witbrood is ongezond. Ambachtelijke bakkers gebruiken vaak steengemalen meel, waardoor het gezonde deel van de kiem erin blijft zitten. Witbrood is dan zeker geen slechte keuze. Behalve als je het in de supermarkt haalt, dat is het soort witbrood waar niemand iets aan heeft. Het grote verschil tussen supermarktbrood en ambachtelijk gebakken brood? Een korte rijstijd zorgt voor een slappe, luchtige structuur, waardoor je een sneetje supermarktbrood meestal kunt samenknijpen tot een bal deeg, demonstreert hij. Ambachtelijke bakkers geven de voorkeur aan korter kneden en langer rijzen en bakken. "Dat betaalt zich uit. Meer voedingswaarde, meer smaak, meer stevigheid en een langere houdbaarheid," zegt Niemeijer.

Broodsprookjes

En dan nog wat andere onjuistheden de wereld uit: spelt-, boekweit-, en haverbroden zijn onwijs populair. "Maar het idee dat deze oergranen gezonder zijn dan tarwe is een sprookje," aldus Niemeijer.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | De Gelderlander

Beeld | iStock

Carmen Felix

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden