Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hoe voorkom je een winters buikgriepje?

Wat kan een mens zich ellendig voelen van een buikgriepje in de koude maanden. Gelukkig ben je niet helemaal machteloos als het gaat om het voorkomen van griep. Vooral bij het uiterst besmettelijke norovirus kan extra hygiëne je een hoop ellende besparen.

Bij uitbraken van het norovirus in de koude maanden raken soms tien tot honderden mensen tegelijk besmet. Klachten zijn onder meer buikpijn, misselijkheid en braken. Bij gezonde mensen gaan deze klachten na een paar dagen vaak vanzelf weer over. Maar bij kwetsbare groepen, zoals kleine kinderen, ouderen, en zieken, kunnen de klachten ernstiger zijn. Zij hebben meer kans op uitdroging. Het is dan vooral belangrijk om veel te drinken.

Niet alleen op cruiseschepen

Het norovirus grijpt snel om zich heen in een afgesloten omgeving, zoals een zorginstelling of een school. Ook bezoekers, vaak onwetend van de risico’s, kunnen het verder verspreiden. Het virus wordt van mens tot mens overgedragen. Als je een zieke aanraakt of in contact komt met zijn of haar braaksel, kun je al besmet raken. Je kunt het norovirus ook krijgen doordat iets in je omgeving is besmet (bijvoorbeeld een deurknop, bestek, een glas). De meeste besmettingen ontstaan op deze manier, ongeveer een zesde van de besmettingen ontstaat door besmet voedsel.

Verhit je eten

Je kunt je tegen het norovirus wapenen door je handen vaak en goed te wassen. Eten dat je zelf bereidt, moet je door en door verhitten. Bak vlees en vis goed dóór, kook of bak de groentes goed gaar zijn en kijk vooral uit met schaal- en schelpdieren. Besmettingen door het eten van rauwe oesters komen vaak voor. Nog een weetje: of iets ingevroren is maakt niet uit, het virus overleeft vrieskou.

Handen wassen

Vooral voor en na toiletbezoek is het belangrijk de handen grondig te wassen; met zeep en stromend water. In elk geval ook vóór het koken, voordat je aan tafel gaat of als je een zieke hebt aangeraakt.

Of iets ingevroren is maakt niet uit, het virus overleeft vrieskou

Pas op met braaksel

Als je thuis een ziek familielid verzorgt of als je zelf ziek bent, pas dan op met het opruimen van braaksel. Via braaksel kun je gemakkelijk besmet raken. Gebruik het liefst plastic handschoenen bij het schoonmaken, en gooi de gebruikte dweil meteen in de wasmachine. Is er braaksel op beddengoed of kleding terechtgekomen, was deze dan zo snel mogelijk uit, op 60 °C of hoger. Zo dood je het virus. Maak het toilet regelmatig van binnen en van buiten schoon. Vergeet ook de spoel- en deurknop niet!

Bron: Voedingscentrum

 

Zo word je gezonder in twee minuten.

 

Ook interessant