Margriet logo
null Beeld

Hoe voelt een knobbeltje in je borst?

Om borstkanker sneller te ontdekken, is het goed om je borsten regelmatig te controleren. Maar hoe voelt dan zo'n afwijking of knobbeltje dat kan wijzen op borstkanker? 

Door de vele aanwezige melkkliertjes voelen je borsten altijd wel wat 'bobbelig' aan. Met name rondom de menstruatie kunnen de melkkliertjes, waar ook bindweefsel omheen zit, iets opzwellen waardoor dit effect wordt versterkt. Dit is onschuldig.

Zo kan het voelen

Met een knobbeltje in de borst wordt een verdikking bedoeld die anders aanvoelt dan de bobbeligheid die je normaal voelt in de borst. Zo'n knobbeltje kan verschillend aanvoelen. Bijvoorbeeld:

- als een knikker

- als een plekje dat harder of stugger aanvoelt dan de rest van de borst

- als een verdikte schijf of een langwerpige zwelling

Knobbeltje ontdekt?

"Zodra je een verandering in je borst ziet of voelt, is het belangrijk dat je snel naar je huisarts gaat om dit te laten onderzoeken," vertelt chirurg Bernou Huizinga van het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis. "Indien nodig, kan je huisarts je doorverwijzen voor nader onderzoek.”

Andere symptomen

Een ongewoon aanvoelend knobbeltje in de borst of oksel, verdikt of onregelmatiger dan normaal, is het meest voorkomende verschijnsel van borstkanker. Maar er zijn ook andere symptomen die kunnen wijzen op borstkanker.

Een knobbeltje in de borst kan wijzen op borstkanker, maar is het lang niet altijd. 75 procent van de knobbeltjes of andere veranderingen in de borst zijn géén uiting van kanker.

Bron | Alexander Monro Borstkankerziekenhuis

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden