null Beeld

Hoe voel je het verschil tussen een cyste en borstkanker?

Als je borsten anders aanvoelen dan normaal of als je een van deze symptomen hebt, moet je natuurlijk meteen aan de bel trekken. Bij een kwaadaardige afwijking is het van levensbelang om deze zo snel mogelijk te behandelen. Maar raak niet direct in paniek als je iets voelt. Meestal gaat het namelijk om een cyste of andere goedaardige afwijking. 

Helaas is het verschil tussen een goedaardige en kwaadaardige afwijking niet (altijd) goed te voelen. Een knobbel die aanvoelt als een knikker kan een goedaardige cyste zijn, maar dat hóeft niet. Daarom is het belangrijk om élke verandering in je borst te laten controleren, vooral als je boven de vijftig bent. Maar raak niet meteen in paniek als je iets raars voelt. Volgens cijfers van het RIVM hebben maar liefst 18 van de 25 vrouwen die na een borstkankercontrole voor het bevolkingsonderzoek naar het ziekenhuis worden doorgestuurd géén borstkanker. Meestal blijkt dan ook sprake van één van deze goedaardige afwijkingen:

Cyste

Een cyste is een van de meestvoorkomende goedaardige afwijkingen. Ze kunnen vrij plotseling ontstaan en net zo spontaan weer verdwijnen. Een cyste is een holte gevuld met vocht die je vaak een beetje kunt bewegen. Als de borsten gespannen zijn, is een cyste te voelen als een ronde, stevige knobbel. Soms zijn ze klein, soms zo groot als een ei. Er kunnen meerdere cysten in één of beide borsten voorkomen. Hoe ze precies ontstaan is niet duidelijk, de ene vrouw heeft er meer last van dan de andere en ze komen vooral bij jongere vrouwen voor. Meestal ontstaan ze rond de menstruatie (en verdwijnen ze daarna weer), dus mogelijk spelen hormonen een rol.

Een cyste is goed vast te stellen met een mammografie en een echografie van de borst. Als je er veel last van hebt, kan hij worden leeggezogen met een punctie. Hij kan zich daarna wel weer opnieuw vullen. Dat komt doordat de cystewand, die gewoon blijft zitten, het vocht aanmaakt.

Bindweefselknobbel (fibroadenoom)

Voelt een knobbeltje stevig en rubberachtig aan, kun je het gemakkelijk heen en weer bewegen en heeft het een duidelijke gladde vorm, dan gaat het vaak om een bindweefselknobbel (fibroadenoom). Deze drukt omliggend weefsel opzij, maar groeit er niet in en laat je cellen met rust. Om er zeker van te zijn dat het om een bindweefselknobbel gaat moet er, na een mammografie of een echografie, een punctie worden genomen.

Bindweefselknobbels komen meestal voor bij prepuberale meisjes en bij vrouwen tussen de twintig en dertig jaar, maar ze kunnen op alle leeftijden voorkomen. In een enkel geval kan een fibroadenoom behoorlijk groot worden of heel pijnlijk zijn. Dan kan hij operatief worden weggehaald. Als de knobbel groeit of anders aan gaat voelen, is het verstandig om er opnieuw naar te laten kijken.

Vetweefselknobbel (lipoom)

Een vetweefselknobbel (lipoom) is een goedaardige tumor die ontstaat vanuit het vetweefsel in de borst. Hij drukt het omliggende weefsel iets opzij, maar tast je cellen niet aan. Vetweefselknobbels zijn in principe altijd goedaardig, voelen meestal zacht aan en zijn makkelijk beweegbaar ten opzichte van de rest van het borstklierweefsel. Medisch gezien is het vaak niet nodig om een vetweefselknobbel te verwijderen.

Mastopathie

Mastopathie is een verzamelnaam voor goedaardige, maar vervelende aandoeningen van de borsten. Ze komen het meest voor bij vrouwen tussen de 35 en 50 jaar en worden beïnvloed door hormonen. Veelvoorkomende klachten zijn:

- pijnlijke en gespannen borsten

- de borsten kunnen stug, onregelmatig en knobbelig aanvoelen

- er kunnen cysten en fibroadenomen ontstaan

- er kan helder/wit vocht uit de tepel(s) komen

- overgevoelige borsten; aanraking is niet te verdragen

Tijdens de overgang kan mastopathie verergeren, weggaan of zelfs voor het eerst beginnen. Na de overgang verdwijnen de klachten meestal weer. De meeste vrouwen zien geen reden om hun klachten te laten behandelen als op een mammografie en/of echo geen afwijkingen te zien zijn. Als je veel last hebt kan de huisarts je eventueel doorverwijzen naar een mastopathiekliniek.

Bron | Borstcentrum Máxima Medisch Centrum, Isala, Franciscus Borstkliniek, Thuisarts.nl

Beeld| iStock

Gratis gezondheidsartikelen ontvangen in je mailbox?

Ga naar margriet.nl/nieuwsbrief!

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden