Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hoe veilig is je zomerse tuin eigenlijk?

tuin.png

De meeste kinderen zijn dol op buiten spelen – en terecht! Maar hoe veilig is je tuin eigenlijk? Drie belangrijke tips om ongelukken te voorkomen.

1. Giftige besjes, planten en paddenstoelen

Kleine kinderen gaan graag op onderzoek uit en stoppen daarbij van alles in hun mond. Paddenstoelen of planten met rode besjes zijn heel aantrekkelijk, maar kunnen giftig zijn.

Voorzorg:
– Controleer of er giftige planten of bomen in de tuin staan, zoals, brem, wilde liguster, lupine, rodondenron, taxus, ridderspoor, hulst (de bessen), gouden- of blauwe regen (de zaden). En ga zorgvuldig om met snoeiafval.
– Leer je kind dat het niet van planten, bessen en paddenstoelen mag eten en vermijd giftige planten in je tuin (zie ook de lijst van giftige planten op Wikipedia).
– Het sap uit de stengel van de bereklauw kan brandwonden en irritatie veroorzaken. Bereklauw groeit hard in augustus en september.

Wat als het toch misgaat?
– Is je kind in aanraking geweest met bereklauw, spoel dan direct de huid goed schoon met lauw water. Raadpleeg de huisarts als er blaren ontstaan.
– Heeft je kind toch van een giftige plant, bes of paddenstoel gegeten of twijfel je, bel 112 en vraag om advies wat je het beste kunt doen.

2. De schommel

Schommelen, wie is er niet dol op? Maar steeds harder en steeds hoger kan gevaarlijk worden…

Voorzorg:
– Gebruik voor jonge kinderen een schommelstoeltje.
– Maak genoeg ruimte vrij. Reken zo’n 3,5 meter aan beide kanten.
– Zorg voor een zachte bodem zoals gras, zand of rubbertegels onder de reikwijdte van de schommel.
– Zet de schommel goed stevig in elkaar en maak het frame vast aan de grond.

Wat als het toch misgaat?
Is je kind van de schommel gevallen op zijn hoofd? Til hem/haar dan niet direct op om te troosten, maar kijk hoe hij/zij reageert en laat hem/haar zelf opstaan. Kijk of je kind alle ledematen goed kan gebruiken. Raadpleeg bij twijfel de huisarts of bel 112.

3. De vijver of het (zwem)badje

Een vijver of een zwembadje in de tuin is erg leuk, maar zorg dat het leuk blijft.

Voorzorg:
– Maak het niet te diep. Laat de vijver bijvoorbeeld stapsgewijs dieper worden en maak een ondiepe strook langs de randen.
– Zorg dat het verschil tussen het water en de kant duidelijk zichtbaar is, dus niet te veel kroos en andere planten op het water.
– Dek de vijver af met een rooster.
– Laat je kind nooit alleen in de tuin als er een niet-beschermde vijver of een gevuld zwembadje is. Jonge kinderen kunnen verdrinken in een klein laagje water.
– Ook emmers water kunnen voor jonge kinderen gevaarlijk zijn. Door de zwaarte van het hoofd kan het gebeuren dat ze zich niet meer kunnen oprichten uit de emmer – en dus verdrinken.

Wat als het toch misgaat?
Haal je je kind tijdig uit het water (bijna verdrinking), raadpleeg dan altijd de huisarts. Is je kind niet meer aanspreekbaar en heeft het geen ademhaling? Bel dan direct 112 en start met reanimatie.

EHBO-cursus
Zorg dat je altijd weet hoe je moet handelen. Denk eens aan de cursus ‘EHBO bij kinderen’ in de buurt. Daarmee ben je altijd voorbereid. Meer informatie vind je op: www.iedereenehbo.nl 

Ook interessant