Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Meerdere landen stoppen tijdelijk met AstraZeneca-vaccin, Nederland niet: hoe veilig is deze prik?

is-het-astrazeneca-vaccin-veilig.jpg

Denemarken heeft besloten om tijdelijk te stoppen met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin nadat er bloedproppen werden gevonden bij gevaccineerde mensen. Ook andere landen, zoals IJsland, Noorwegen en Italië, besloten tijdelijk op te schorten. Toch blijven we in Nederland doorprikken. Daarmee rijst de vraag: hoe veilig is het AstraZeneca-vaccin?

Moeten we ons zorgen maken over de mogelijke bijwerkingen, of staan deze los van de vaccinatie?

Bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin in andere landen

In Denemarken zijn na het inenten met het AstraZeneca-vaccin bij enkele mensen bloedproppen geconstateerd. Daarvan is één persoon overleden. Daarom besloot Denemarken afgelopen week om twee weken te stoppen met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin. Tot dusver zijn ruim 140.000 Denen met dit vaccin ingeënt.

Ook Estland, Litouwen, Letland, Luxemburg, IJsland, Noorwegen en Italië stoppen tijdelijk. Dit wordt gezien als voorzorgsmaatregel, maar een samenhang tussen de bijwerkingen en het AstraZeneca-vaccin is nog niet aangetroffen. De Deense gezondheidsautoriteit spreekt van zeldzame, maar ernstige mogelijke bijwerking. Het Europese Medicijnagentschap (EMA) heeft hier een onderzoek naar ingesteld en Denemarken wil die resultaten eerst afwachten.

Het EMA laat weten dat er tot nu toe dertig meldingen van trombose op 5 miljoen vaccinaties met het AstraZeneca-vaccin zijn gemeld. In Nederland is tot nu toe één melding gedaan van vermoedelijke trombose.

Hoe veilig is het AstraZeneca-vaccin? 

In Nederland blijven we voorlopig nog met het AstraZeneca-vaccin inenten. Voorzitter Ton de Boer van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), dat oordeelt en waakt over de veiligheid van vaccins, legt aan NOS uit dat hun oordeel over de veiligheid onveranderd is. Ook volgens het veiligheidscomité (PRAC) van het EMA is het AstraZeneca-vaccin veilig en zorgt het niet voor bloedstolsels. Volgens De Boer is er ook geen duidelijk biologisch mechanisme dat de bloedproppen door een vaccinatie zou kunnen verklaren. 

Ook volgens het bijwerkingencentrum Lareb is er in Nederland geen reden om te stoppen met vaccineren met het AstraZeneca-vaccin. Zij zien niks bijzonders in de meldingen over de bijwerkingen van dit vaccin. 

Lees ook: Is het veilig om medicijnen te gebruiken in combinatie met het coronavaccin?

Onderzoek naar de oorzaak

Aan LINDA.nl legt farmaco-epidemioloog Miriam Sturkenboom van het UMC Utrecht uit dat experts op dit moment onderzoek doen naar alle mogelijke oorzaken van de trombose-meldingen. Ook volgens Sturkenboom is er nog geen reden om te stoppen met vaccineren. Tijdens de testfase van het AstraZeneca-vaccin werden bij de placebogroep bijvoorbeeld meer trombosegevallen gemeld dan bij de groep die het echte vaccin kreeg.

Ook krijgen coronapatiënten vaker bloedstolsels. Daarom worden de oorzaken van trombose nu onderzocht. Ook wordt gekeken of het bijvoorbeeld aan een bepaalde batch van het vaccin kan liggen.  

Meer trombose-meldingen 

De Boer legt uit dat er dagelijks ongeveer 47 mensen in Nederland trombose krijgen. Het kan daardoor gebeuren dat deze persoon toevallig ook net gevaccineerd is. Dit hoeft dus niet per definitie een verband tot elkaar te hebben. Wel verwacht het CBG dat er de komende tijd meer trombose-meldingen zullen binnenkomen, omdat mensen er alerter op zijn doordat dit in het nieuws is gekomen. 

In Engeland zijn inmiddels al zo’n 11 miljoen mensen met het AstraZeneca-vaccin gevaccineerd, en is er geen verhoogd risico van trombose te zien. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.      

Bron | NOS, NU.nl, LINDA.nl, Metronieuws
Beeld | Getty Images

Ook interessant