Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hoe vaak zou je eigenlijk moeten poepen?

hoe-vaak-poepen.jpg

Sommige mensen poepen meerdere keren per dag, terwijl anderen regelmatig een dag of twee overslaan. Maar wat is nu eigenlijk ‘normaal’? En hoe hoort een gezonde drol eruit te zien?

De Amerikaanse gastro-enteroloog Dan Worthley geeft het verlossende antwoord.

De norm

Uit een groot onderzoek dat vorig jaar werd vrijgegeven, blijkt namelijk dat van de 44.775 onderzochte personen, 95 procent aangaf dat hun ‘normale’ stoelgang tussen de drie en 21 keer per week plaatsvond. Volgens Dan Worthley is tussen de drie keer per dag en drie keer per week dan ook ‘normaal’. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je na elke maaltijd naar de toilet moet, maar ook niet als je regelmatig een dag overslaat.

Vorm en consistentie

Dr. Jakob Begun voegt hieraan toe dat het aantal keren dat je poept afhankelijk is van vele factoren zoals je dieet, de ‘intrinsieke motoriek’ van je darm, je rectale capaciteit en je darmbio-microbioom. Daarnaast is de vorm en consistentie van je ontlasting volgens hem net zo belangrijk als de regelmaat. De perfecte drol die je kunt draaien? Volgens Dan Worthley is dat er een die ‘zacht’, ‘glad’ en ‘slangachtig’ is.

Bron | Wellandgood.com |
Foto | iStock |

Ook interessant