null Beeld

Hoe vaak vervang jij het vaatdoekje?

De keuken wordt niet voor niets vaak een broeinest van bacteriën genoemd. Het afvoerputje, de koelkast, de keukenlades, snijplanken… Het zijn stuk voor stuk plekken waar bacteriën zich maar al te graag schuilhouden. En vergeet ook het vaatdoekje niet…

Broeinest van bacteriën

Natte vaatdoekjes, maar ook schuursponsjes en keukendoeken, zitten vol bacteriën. Na 24 uur kan het doekje zelfs meer dan 4 miljard bacteriën bevatten. Dat zijn meer dan de bacteriën op een wc-bril van een openbaar toilet of op een hondentong. Als een vaatdoekje met eten in aanraking komen, kun je ziek worden. Daarom is het belangrijk om het vaatdoekje elke dag te vervangen, zodat je minder risico hebt op een voedselinfectie. Toch blijkt dat veel Nederlanders het doekje pas vervangen op het moment dat het begint te stinken.

Om bacteriën te doden, dien je het vaatdoekje op zestig graden of hoger te wassen. Wat je ook kunt doen, is het natte vaatdoekje 1 minuut verhitten in de magnetron op vol vermogen. Laat het daarna goed drogen. Ook dit doodt de bacteriën. Let op: uit onderzoek blijkt dat de bacteriën bij een chloorbadje niet gedood worden. Ook een badje met bleekmiddel werkt niet.

Keuken schoonmaken

Hoewel het vaatdoekje door lang niet iedereen dagelijks wordt vervangen, wordt de keuken wel goed schoongemaakt. Uit onderzoek van Startpagina onder 1.800 deelnemers blijkt dat bijna de helft van de deelnemers dagelijks de keuken schoonmaakt. 16 procent maakt één keer per week schoon, 11 procent drie tot vier keer per week en 8 procent twee keer per week. Tot slot geeft 11 procent toe slechts één keer per maand de keuken onder handen te nemen.

Tips voor een schone keuken

  • Was je handen voor het koken en het eten. En ook na toiletbezoek, na het aanraken van rauw vlees, huisdieren, zieke personen en het verschonen van baby’s.
  • Maak je koelkast minimaal één keer per maand schoon. Spoel ook de groentelades en andere aparte bakjes goed af.
  • Ontdooi je vriesvak regelmatig, één keer per drie maanden. Vergeet ook deksels en rubberen ringen van potjes, spatels, blikopeners, raspen en ander keukengerei niet.
  • Op rauw vlees en vis kunnen schadelijke bacteriën voorkomen. Spoel je snijplank, mes en andere keukengerei meteen af met heet water en zet ze daarna bij de afwas. Zo voorkom je dat bacteriën zich vermeerderen.

Bron: Voedingscentrum

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden