Boosterprik Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hoe vaak moeten we nog een nieuwe boosterprik? Híer houdt het kabinet rekening mee

Steeds meer mensen zijn aan de beurt voor hun boosterprik, die extra bescherming moet geven tegen het coronavirus. Maar kun je na die boosterprik dan weer een tijdje vooruit of moet je ‘m aankomend jaar nog veel vaker halen?

Hoe vaak moeten we nog een nieuwe boosterprik?

Met de basisvaccinaties en één boosterprik zijn we er aankomend jaar waarschijnlijk nog niet. Volgens het kabinet is de kans namelijk erg groot dat we volgend jaar nog drie boosterrondes nodig gaan hebben. Dat is inclusief de huidige boostercampagne. Daarnaast word verwacht dat er een nieuwe boosterronde in het tweede kwartaal en het najaar van 2022 nodig zullen zijn. Ook voor 2023 staat er al een boosterronde op de planning.

Volgende boosterrondes

Eerder werden er alvast 12 miljoen vaccins van Pfizer/BioNTech bijbesteld en daar komt nog eens een bestelling bij van bijna zes miljoen extra prikken voor volgende boosterrondes die het kabinet verwacht. Volgens De Jonge mikt het kabinet daarmee op een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad en nemen ze het zekere of het onzekere.

Hoe nuttig is een boosterprik?

Je vraagt je misschien af hoe effectief zo’n boosterprik is, als we telkens nieuwe boosterrondes nodig hebben. Het is normaal dat antistoffen na verloop van tijd steeds meer afnemen. Hoewel het nog niet duidelijk is hoe snel die antistoffen na een boosterprik afnemen, is de schatting dat dit net als bij je basisvaccinaties na ongeveer een half jaar steeds verder afneemt. Dat betekent dus niet dat je hele immuniteit na die periode is verdwenen, maar je lichaam moet zonder oppepper harder werken om het virus te bestrijden. Een boosterprik brengt de hoeveelheid antistoffen in je lichaam weer op het niveau van vlak na je laatste vaccinatie.

Bron: RTL Nieuws, NR

Maryse De BruijneGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden