null Beeld

Hoe vaak moet je je borsten controleren?

Het is belangrijk dat je verdachte veranderingen in je borsten kunt opmerken. Ook is het belangrijk om te weten of je een verhoogd risico op borstkanker hebt. Maar volgens Borstkankervereniging Nederland hoef je je borsten, in tegenstelling tot wat vroeger werd geadviseerd, niet elke maand op een vast tijdstip te controleren.

Voorheen werd aanbevolen om periodiek zelfonderzoek (op een vaste dag in de maand) te doen. Dit leidt echter niet tot een lager sterftecijfer, aldus de Borstkankervereniging. Hoewel het voor sommige vrouwen een gevoel van gerustheid en veiligheid biedt, kan het juist ook leiden tot onnodige ongerustheid als je iets denkt te voelen. Daarnaast worden er door periodiek zelfonderzoek vaker goedaardige aandoeningen gevonden: dat betekent vaker biopsies en behandelingen, terwijl er niets aan de hand is (overbehandeling).

Hoe zijn ze normaal?

Wat wél belangrijk is, is dat je je borsten goed kent en weet hoe ze normaal aanvoelen, zodat je verdachte veranderingen kunt opmerken. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je ene borst iets groter is dan de andere. Of dat bij jou van jongs af aan al een of beide tepels zijn 'ingetrokken'. Het is ook normaal dat het onder de huid wat bobbelig aanvoelt; dat wordt veroorzaakt door het klierweefsel in de borst.

Symptomen borstkanker

Kortom, blijf alert op veranderingen. Een ongewoon aanvoelend knobbeltje in de borst of oksel, verdikt of onregelmatiger dan normaal, is het meest voorkomende verschijnsel van borstkanker. Maar ook de volgende veranderingen kunnen wijzen op borstkanker:

  • een ongewoon knobbeltje in de borst;
  • schilfering en roodheid van de tepel;
  • kuiltje in de borst;
  • sinds kort ingetrokken tepel;
  • strenge(tje) naar de tepel;
  • vocht uit de tepel (bloederig, waterig, groen van kleur of melkachtig);
  • warm aanvoelende borst met een rode verkleuring van de huid;
  • een slecht genezend plekje;
  • pijnlijke, anders aanvoelende plek in de borst;
  • zwelling in de oksel

Verandering ontdekt?

Als je borsten anders aanvoelen dan normaal of je hebt één van bovenstaande symptomen, is het ALTIJD verstandig om de huisarts te raadplegen. In de meeste gevallen gaat het om een cyste of een bindweefselknobbel, 75 procent van de knobbeltjes of andere veranderingen blijken géén kanker. Maar als het wél een kwaadaardige afwijking is, is het belangrijk om er zo snel mogelijk bij te zijn.

Bevolkingsonderzoek

Het bevolkingsonderzoek heeft volgens Borstkankervereniging Nederland ook voor- en nadelen, maar via mammografie kunnen kleine afwijkingen die je niet zelf zou kunnen voelen worden opgespoord.

[embed]http://www.kijk.nl/video/1GXLo58zurX3[/embed]

Bron | borstkankervereniging nederland, Alexander Monro borstkankerziekenhuis

Oktober is borstkankermaand. Kijk voor meer artikelen over borstkanker op Margriet.nl/borstkanker.

Bezoek ook onze Facebookgroep Margriet borstkankerlotgenoten.

Lees ook:

- Borstkanker: de feiten en de cijfers

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden