Margriet logo
null Beeld

Hoe vaak moet je je bed verschonen?

Zeg eens eerlijk... wanneer heb jij voor het laatst je bed verschoond? Denk je dat om de week je bed verschonen meer dan genoeg is? Helaas. Eens per week de boel verschonen is prima, zolang er géén sprake is van lichamelijke ‘sporen’, als je begrijpt wat we bedoelen. En die spoortjes zijn er vaker dan je denkt. Je doet er dus goed aan je bed vaker dan eens per week te verschonen.

Los van de verschillende soorten lichamelijke zaken die je bed kunnen vervuilen, willen we je er ook nog even op wijzen dat bij zelfs maar de kleinste infectie je bed al besmet kan zijn. Denk je bijvoorbeeld een onschuldige oorontsteking te hebben, wees dan voorzichtig, want deze bacteriën zijn erg besmettelijk. Ook huidirritaties kunnen via het bed overgedragen worden, dus verschoon je beddengoed in dat geval gewoon even wat vaker.

Huisdier in bed

Voor de dierenvrienden onder ons: Marilyn C. Roberts, professor milieu- en gezondheidswetenschappen aan de Universiteit van Washington, raadt het af om huisdieren in je bed te laten slapen. "Huisdieren zijn huisdieren. Zij moeten gewoon een eigen plek om te slapen hebben. Zij zijn een verzamelplek voor ziektes."

Los van overdraagbare infecties zou je je bed ook goed moeten verschonen als jij de enige bent die erin ligt. Zweet je bijvoorbeeld veel tijdens je slaap? Vaker verschonen. En ook bij tropische temperaturen moet je vaker aan de slag; bacteriën doen het namelijk al prima op kamertemperatuur, laat staan in een zeer warme omgeving… Natuurlijk, dagelijks je bed verschonen is bijzonder vermoeiend, maar één keer per week is toch echt wel het minimum.

Huisstofmijt

En zelfs als je helemaal alleen slaapt, niet zweet en geen huisdieren hebt, zou je toch nog met regelmaat je lakens moeten verschonen. Waarom? Omdat er áltijd huisstofmijt in je matras zit, die allergische reacties kan veroorzaken. Het grootste risico vormen allergenen die zich opstapelen, vervolgens geïnhaleerd worden door de slaper en zo allergieën en astma kunnen verergeren of zelfs nieuwe allergieën kunnen veroorzaken.

Wanneer dan?

Nu is een klein beetje vuil natuurlijk niet fataal, maar op het moment dat je beddengoed er vies begint uit te zien, ben je eigenlijk al aan de late kant.

Als je beddengoed vaker in de was zit, is het een goede reden om weer eens een nieuw setje te shoppen!

Bron: Marieclaire.nl

Waarom je je bed beter niet kunt opmaken

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden