Gezondheid

Hoe vaak kun je plastic flesjes hergebruiken?

plastic-flesje.jpg

Het is misschien goed voor het milieu om een plastic flesje vaker te gebruiken, maar hoe goed is dat eigenlijk voor je gezondheid? Plastic verpakkingen kunnen schadelijke stoffen afgeven. Wordt dat erger naarmate je ze vaker gebruikt?

Van plastic verpakkingen is al langer bekend dat ze stoffen ‘lekken’ die kankerverwekkend of hormoonverstorend kunnen zijn. De hoeveelheid stoffen die vrijkomen uit voedselverpakkingen en plastic flesjes is echter zo klein, dat ze onschadelijk zouden zijn voor onze gezondheid. Maar wat als je ze vaker gebruikt? Ook dat kan geen kwaad, stelt toxicoloog Ivonne Rietjens van Wageningen UR ons gerust. Zelf vult ze een plastic flesje ook gewoon na met kraanwater. “Plastic lekt eigenlijk altijd wel íéts, daar is gewoon geen ontkomen aan. Maar het is niet zo dat het steeds méér gaat lekken. Het beste is om het water gewoon dagelijks te verversen.”

Mogelijk zelfs ‘beter’ dan nieuw flesje

Het hergebruiken van een plastic flesje is misschien zelfs beter dan steeds een nieuw flesje te pakken. Want: hoe langer je eten of drinken in een plastic verpakking bewaart, hoe meer stoffen uit het plastic erin kunnen sijpelen. “Het zou dus best kunnen dat er in nieuwe flesjes bronwater in de supermarkt meer stofjes zitten dan in het lege flesje dat je ’s ochtends met kraanwater hebt gevuld,” vertelt Rietjens. “In die zin kun je beter ’s ochtends een leeg flesje water vullen en dat nog dezelfde dag opdrinken.”

Wel zitten er meer bacteriën in flesjes die je vaker gebruikt. Daarom is het verstandig om flesjes regelmatig goed uit te wassen, of te spoelen met soda.

Alleen voor water of frisdrank gebruiken

Vul een plastic flesje waar water in heeft gezeten, echter niet met iets anders dan water of frisdrank. Een veranderende structuur of temperatuur kan er namelijk voor zorgen dat het plastic gemakkelijker stoffen afgeeft. Zo zijn bepaalde stofjes makkelijker oplosbaar in vet, en andere weer in water. Fabrikanten weten dit en hebben zich aan bepaalde regels te houden als ze verpakkingen maken. “Daarom is het belangrijk om plastic verpakkingen te gebruiken waarvoor ze gemaakt zijn,” weet Rietjes. “Stop dus bijvoorbeeld niet een diepvriesbakje in de magnetron. En een flesje waar water of frisdrank in heeft gezeten, kun je beter niet met olijfolie navullen. Je kunt ook beter geen water drinken uit een flesje dat in een warme auto heeft gelegen.”

Dit vind je misschien ook interessant:

Dit kun je doen met oude plastic flessen:


Ook interessant